Nederland investeert in ziektebestrijding ontwikkelingslanden

Gepubliceerd op: 10 december 2015 | Gewijzigd op: 11 december 2015

Een vaccin tegen aids, bestrijding van resistente tuberculose, een anticonceptiering die ook hiv-besmetting voorkomt. Dit zijn enkele middelen waarin Nederland de komende jaren investeert om wereldwijd te helpen bij de bestrijding van aan armoede gerelateerde ziekten.

De investering loopt via het Product Development Partnerships Fonds (PDP III Fonds), een initiatief van Minister Ploumen (Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking). Arme mensen in ontwikkelingslanden moeten goedkoop toegang krijgen tot de middelen die publiek-private samenwerkingsverbanden ontwikkelen.

Sneller, goedkoper en effectiever

Doel van het PDP III Fonds is sneller, goedkoper, en effectiever preventieve, genees- en diagnostische middelen te ontwikkelen voor ziektes die in ontwikkelingslanden veel voorkomen, maar waarvoor in de reguliere farmaceutische industrie onvoldoende belangstelling bestaat. Het PDP III Fonds richt zich ook op productontwikkeling voor seksuele en reproductieve gezondheid (SRGR).

Verschillende producten

Tot 2020 ondersteunt Nederland ondersteunt 6 samenwerkingsverbanden tussen organisaties uit de private en publieke sector die in dit verband producten ontwikkelen.

* TB Alliance - Ontwikkeling van producten voor de behandeling van (resistente) tuberculose, die de behandeltijd aanzienlijk verkorten en die goed samengaan met aidsremmers.

* International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) - Ontwikkeling van een aidsvaccin.

* Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi) - Ontwikkeling van geneesmiddelen tegen 'verwaarloosde' ziekten als Leishmaniasis en slaapziekte, en van innovatieve oplossingen om die producten makkelijker beschikbaar te maken.

* Medicines for Malaria Venture (MMV) - Producten voor de preventie en behandeling van malaria, met specifieke focus op kinderen en zwangere vrouwen.

* International Partnership for Microbicides (IPM) - Productontwikkeling voor SRGR, zoals een ring met beschermende gel tegen hiv en zwangerschap.

* Foundation for Innovatie New Diagnostics (FIND) - Innovatieve diagnostiek voor effectievere behandeling van onder meer, ebola, Hepatitis C, tuberculose en malaria.

Voor het PDP waren 25 voorstellen ingediend. Tot en met 2020 bedraagt de totale omvang van het fonds EUR86,3 miljoen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert het Product Development Partnerships Fonds uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.