Geurts: functioneren Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit tegen het licht houden

11/12/2015 Geurts: functioneren Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit tegen het licht houden

Een goed functionerend toezicht op ons voedsel is heel belangrijk, voor onszelf maar ook onze export. Na incidenten waarbij de NVWA heeft gefaald in het verleden, was beterschap beloofd. De regering lijkt de kwaliteitsslag echter maar gedeeltelijk op te pakken en legt bovendien veel van de kosten neer bij het bedrijfsleven. Dit is onacceptabel volgens het CDA. Hierover ging dan ook het debat deze week met de staatssecretaris van Economische Zaken.

Het CDA wil het hele functioneren van de NVWA tegen het licht houden, en de regering moet hiervoor meer verantwoordelijkheid naar zich toe trekken. Want de stapeling van lastenverhoging raakt het bedrijfsleven hard.

Geurts: `De concurrentiepositie van de haven van Rotterdam en andere bedrijven in de agro- en voedselsector hebben ernstig te lijden onder de dit jaar opnieuw verhoogde NVWA tarieven. Daarom verzoek ik de staatssecretaris om de NVWA retributies te heroverwegen voordat onze exportpositie nog verder benadeeld wordt ten opzichte van onze buurlanden.'

Trefwoorden

* NVWA * voedsel * agrosector