Regiogemeenten krijgen blijvend symbool voor `burgerkracht'

Gepubliceerd: 11 december 2015

Regiogemeenten krijgen blijvend symbool voor `burgerkracht'

Elke gemeente op de Noord-Veluwe krijgt een bijzonder kunstwerk in haar gemeentehuis. Het betreft het beeld 'Deurgoan'. Doel van dit blijvende symbool is politici, ambtenaren en inwoners inspireren en aanmoedigen om werk te blijven maken van burgerkracht in hun eigen gemeente. Willem Krooneman (portefeuillehouder in het dagelijks bestuur van Regio Noord-Veluwe) onthulde op 10 december in het gemeentehuis van Elburg het eerste in een reeks van acht beelden.

Het beeld `Deurgoan' is gemaakt door Marjan Heijmans, beeldend kunstenaar uit Putten, in opdracht van de projectgroep Samen maken wij.... Vanuit het regiocontract wordt dit leer- en inspiratietraject eind 2015 afgerond. Hoewel de taak van Willem Krooneman er daarmee officieel op zit, blijft hij zichzelf zien als ambassadeur voor een succesvolle samenwerking tussen overheid en inwoners: "Ik wil dat dit onderwerp blijvende aandacht krijgt van alle betrokkenen. Hier in Elburg plaatsen we het beeld eerst enkele weken in de hal. Daarna gaat het beeld 'op reis' in ons gemeentehuis, op de afdelingen, om zo onze medewerkers te inspireren."

Schop, riek en zeis

In het beeld zijn een schop, een riek en een zeis verwerkt. Dit zijn de oudste werktuigen, die mensen gebruikten om het land te bewerken en om te oogsten. Daarnaast zijn deze werktuigen, in tijden van onvrede en oproer, door `boeren, burgers en buitenlui' als wapens gebruikt. De werktuigen zijn in elkaar verstrengeld, aangezien het gemeentelijk apparaat en de burgers met elkaar verweven zijn. Het kleurgebruik laat zich omschrijven als `vrolijk'. De gedachte hierbij is dat het plezierig is om mee te denken en mee te bouwen aan veranderingen in de leefomgeving.