Rutte: 'Economie groeit maar werkloosheid nog te hoog'

Nieuwsbericht | 11-12-2015 | 15:30

Uit de jongste cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt dat de economische groei verder aantrekt. Dit jaar zal de groei uitkomen op 2%, volgend jaar op 2,1%. Ook de werkloosheid daalt licht van 6,9 naar 6,7% van de beroeps-bevolking. `Het gaat dus de goede kant op, maar we zijn er nog niet,' zo liet minister-president Rutte na afloop van de ministerraad weten.

Rutte: `De werkloosheid is nog steeds te hoog en daalt te langzaam. Daarom is het goed dat er zicht is op een meerderheid in de Eerste Kamer voor het Belastingplan. De lastenverlichting die daarin is vervat draagt bij aan meer groei en meer banen.'

Verzoek om extra militaire steun

Nederland gaat onderzoeken of voldaan kan worden aan een Frans en Amerikaans verzoek om een extra militaire inspanning te leveren. Vandaag stuurt het kabinet een brief hierover aan de Tweede Kamer.

`Wij gaan de wenselijkheid en de mogelijkheid van deze verzoeken op zorgvuldige wijze onderzoeken. Daar zal enige tijd mee gemoeid zijn,' aldus Rutte.

Frankrijk heeft Nederland en de andere EU-lidstaten verzocht om de strijd tegen ISIS in Irak en Syrie te verbreden. Ook vraagt Frankrijk om extra inzet in de Sahel. De VS hebben gevraagd om de Nederlandse militaire bijdrage aan de strijd tegen ISIS in Irak en Syrie te intensiveren.

Onderzoeksrapport commissie-Oosting

Rutte sprak ook zijn waardering uit voor het werk van de commissie-Oosting. Deze commissie onderzocht de schikking die het Openbaar Ministerie 15 jaar geleden sloot met Cees H. Afgelopen dinsdag verscheen het commissierapport.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Oosting.