PIB Clean Coal China helpt bij vermindering lucht- en watervervuiling

Gepubliceerd op: 9 december 2015 | Gewijzigd op: 11 december 2015

Op 1 december 2015 vond de ondertekening plaats door het consortium PIB Clean Coal China om expertise en technologieen te leveren die helpen de lucht- en watervervuiling in China drastisch te verminderen.

China grootste kolenproducent

China is de werelds grootste kolenproducent en heeft de op een na grootste kolenreserves ter wereld. 70% van het energieverbruik in China wordt geleverd door kolen. In China's twaalfde vijfjarenplan (maart 2012) is opgenomen dat er meer spreiding in de energiemix en een vermindering van het gebruik van kolen moet komen. Ondanks deze besluiten zullen kolen de komende 5-10 jaar een belangrijke energiebron blijven [source: IEA energy report 2011], met alle gevolgen van dien.

Mondiale samenwerking

Op de satellietfoto van vervuilde wolken boven Azie is goed te zien hoe groot de luchtvervuiling kan zijn. De emissies op deze schaal kunnen grote gevolgen hebben voor het mondiale klimaat. Juist nu er in Parijs gewerkt wordt aan een mondiale klimaatovereenkomst, is het partnerschap van deze bedrijven en kennisinstellingen actueel. Samen met RVO.nl wordt zo actief bijgedragen aan oplossingen voor mondiale milieu- en klimaatproblemen.

Deelnemende bedrijven en kennisinstellingen:

* Hofung: leverancier van flue gas de-sulphurization apparatuur.

* Wuvio: leverancier van biodegradable chemicalien voor stofemissiepreventie.

* ECN, het nederlandse onderzoeksinstituut voor hernieuwbare energie technologien en efficient en effectief gebruik van fossiele brandstoffen.

* Blue Element, leverancier van waterbehandelingsinstallaties voor de Chemische industrie.

* Universiteit van Utrecht, kennisontsluiting van CO2 ''capture and re-use''.