Nederland tekent vijfde coproductieverdrag voor films

Nieuwsbericht | 11-12-2015 | 18:00

Vandaag hebben minister Jet Bussemaker (cultuur) en de Zuid-Afrikaanse minister voor Kunst en Cultuur Nathi Mthethwa in Den Haag het verdrag voor de coproductie van films en audiovisuele werken ondertekend. Eerder sloot Nederland soortgelijke verdragen met Frankrijk, Canada, Duitsland en China.

Minister Bussemaker: `Ik zie het als een belangrijke opdracht aan ons, regeringen, om kunst en cultuur in woord en daad te ondersteunen. Met dit verdrag zorgen we voor meer uitwisseling van talent en expertise, waar het publiek uit onze beide landen in de toekomst optimaal van gaat profiteren. Ik ben er trots op en zie uit naar alle nieuwe coproducties die daarmee nog tot stand gaan komen.'

Aantrekkelijke condities

Door het tekenen van dit verdrag worden aantrekkelijkere condities gecreeerd om coproductie van films en andere audiovisuele producties tussen Nederland en Zuid-Afrika mogelijk te maken. Producties kunnen in aanmerking komen voor beschikbare steunmaatregelen in beide landen. De samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika wordt vereenvoudigd en versterkt. Ook wordt met het verdrag culturele uitwisseling en het bij elkaar brengen van talenten bevorderd. Verder wordt de distributie van films in beide landen gestimuleerd waardoor het verspreidingsgebied van films aanzienlijk wordt vergroot.

Het Nederlands Filmfonds en the South African National Film and Video Foundation namen de afgelopen jaren het voortouw in de voorbereidingen van het verdrag en zijn tevens de bevoegde instanties die aanvragen voor coproducties zullen behandelen.

Door verdragen met andere landen te sluiten, krijgt de Nederlandse film een bredere en betere toegang tot het publiek over de hele wereld.