Koning bij viering 350 jaar Korps Mariniers in Rotterdam

Nieuwsbericht | 17-11-2015 | 13:28

Zijne Majesteit de Koning woont zaterdag 12 december de viering bij van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam. De Koning neemt na afloop van de ceremonie op de Coolsingel voor het Stadhuis een defile af.

(c) Ministerie van Defensie

Circa tweeduizend (oud-)mariniers, personeel van de vloot en een eenheid van de Britse Royal Marines lopen mee in het gronddefile op de Coolsingel. Ook zijn diverse historische en hedendaagse voertuigen te zien. Het defile wordt afgesloten met een luchtdefile. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar, houden 12 december een toespraak.

De viering heeft als thema 'Eeuwenoude traditie, eigentijds perspectief'. Op 10 december 1665 werd bij resolutie van de Staten van Holland en West-Friesland het 'Regiment der Marine' opgericht. Het initiatief kwam van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter, die de oprichting van een permanente eenheid met de opkomst van Nederland als grote handelsnatie in de Gouden Eeuw onmisbaar achtten. Het korps kent een lange historische samenwerking met de Britse Royal Marines en het United States Marine Corps (USMC). Naast zo'n vijfhonderd Nederlandse mariniersveteranen zijn daarom ook Britse en Amerikaanse mariniers op 12 december vertegenwoordigd in Rotterdam.

Al sinds de oprichting in 1665 zijn mariniers in Rotterdam gestationeerd. De versierselen behorende bij de Militaire Willems-Orde werden in 1946 ook in Rotterdam, op de Coolsingel, aan het vaandel van het Korps Mariniers gehecht.

RVD, nr. 367