Het vluchtelingenvraagstuk in historisch perspectief geplaatst

Symposium ‘Op de vlucht!’

Het vluchtelingenvraagstuk in historisch perspectief geplaatst.

Op zaterdag 12 december vindt van 10.00 – 15.45 uur in de Maartenskerk in Doorn een symposium plaats waarbij het vluchtelingenvraagstuk in een historisch en in een actueel kader wordt geplaatst. Zijn er parallellen te ontdekken tussen het heden en verleden?

Aansluitend wordt in het paviljoen van museum Huis Doorn de tentoonstelling ‘Op de vlucht!’ geopend. Het symposium en de tentoonstelling zijn niet alleen interessant voor diegenen die beroepsmatig of als vrijwilliger bij vluchtelingenwerk zijn betrokken, maar ook voor allen die belangstelling hebben voor dit onderwerp.

Het symposium belicht de komst en opvang van Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voorts is er aandacht voor de actualiteit waarbij wordt stilgestaan bij de parallellen en verschillen in het vluchtelingenbeleid van België en Nederland. Tot slot komen gemeentebestuurders en vertegenwoordigers van vluchtelingenorganisaties aan het woord over de huidige opvang wereldwijd en in Nederland.

Het symposium wordt georganiseerd door Museum Huis Doorn, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Vluchtelingenwerk Nederland, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) en de UNHCR-Nederland. Sprekers zijn Herman Sietsma, directeur-bestuurder Huis Doorn, Piet Chielens, directeur ‘In Flanders Fields Museum’, Ieper, Wim Klinkert, hoogleraar Militaire Geschiedenis UVA, Nelly Maes, voorzitter Algemeen-Nederlands Verbond, Bright Richards, directeur New Dutch Connections, Frits Naafs, burgemeester Gemeente Utrechtse Heuvelrug, René Bruin, directeur UNHCR Nederland, Mardjan Seighali, directeur Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Carolien Schippers, Unit manager Huisvesting COA en Jos Wienen, burgemeester Katwijk en voorzitter Adviescommissie Asiel en Integratie VNG

Op de vlucht! is een even oud als actueel thema. De tentoonstelling in het museum Huis Doorn belicht de vlucht van vele duizenden Belgen naar Nederland in 1914-1918 en de komst van keizer Wilhelm II van Duitsland naar ons land op 10/11 november 1918. Maar de expositie brengt ook de vluchtelingen in beeld die op dit moment huis en haard verlaten, op de vlucht voor oorlogsgeweld in hun land. Museum Huis Doorn werkt hierbij nauw samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) en VluchtelingenWerk.

Aanmelding

Deelname aan het symposium bedraagt € 20,-. De Maartenskerk heeft een capaciteit van 400 personen. U kunt zich voor 9 december 2015 opgeven bij reserveringen@huisdoorn.nl onder gelijktijdige overmaking van het genoemde bedrag op IBAN-rekening NL62ABNA0470773715 t.n.v. Stichting tot beheer van Huis Doorn onder vermelding van: symposium 2015.

Na ontvangst van uw opgave (naam + geboortedatum) en betaling krijgt u een bevestiging met een uitgewerkt programma. Deze bevestiging is uw toegangsbewijs en u wordt verzocht dit samen met een geldig legitimatiebewijs op 12 december mee te nemen.