IJsklimmen zonder ijs; drytoolwedstrijd in Bergschenhoek

NKBV-PERSBERICHT

Woerden, 8 december 2015

IJsklimmen zonder ijs; drytoolwedstrijd in Bergschenhoek

12 december in Monte Cervino, Bergschenhoek

IJsklimmen, maar dan zonder ijs. Dat is drytooling. Je klimt met ijsbijlen en op klimschoenen zo hoog mogelijk in een artificiële wand. Vaak wordt drytooling gebruikt als training voor het ijsklimmen, maar op 12 december komen vijfendertig Nederlandse ijsklimmers naar Bergschenhoek voor het Petzl Drytool Event en is drytoolen een doel op zich.

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), klimcentrum Monte Cervino en Petzl organiseren het Petzl Drytool Event 2015 op zaterdag 12 december in Bergschenhoek. Vanaf 16:00 uur klimmen de zes beste heren en zes beste dames van de dag tegen elkaar in een spannende finale. Aan de wedstrijd doen ruim vijfentwintig mannen en tien vrouwen mee.

De finaleroutes worden gebouwd door Nederlands IJsklimteamlid Marianne van der Steen. Marianne vertegenwoordigt Nederland al meerdere seizoenen met succes en wist al meerdere finaleplaatsen te veroveren bij World Cups in de discipline Lead waarmee zij tot de internationale vrouwentop in het ijsklimmen behoort.

Drytool

Drytoolen is als sport zo’n 15 jaar geleden ontstaan als reactie op de doorontwikkeling van technisch ijsklimgereedschap. Door deze ontwikkeling konden de moeilijkste watervallen ter wereld eindelijk worden beklommen en gingen klimmers op zoek naar nieuwe, nog grotere uitdagingen en vonden met ijsklimuitrusting beklimbare routes in rots die zonder deze klimuitrusting onbeklimbaar zijn. Hiermee was het drytoolen geboren. Het Petzl Drytool Event is 100% drytool, dus zonder ijs.

Over de NKBV

De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging verbindt mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Het voorlichten van haar bijna 58.000 leden, maar ook niet-leden, om de klim- en bergsportactiviteiten op een veilige manier te beoefenen en te beleven, is een van de belangrijkste taken van de NKBV. Ze is normstellend als het gaat om het veilig beoefenen van de bergsport.