Een Nijmeegse staatsgreep in de pruikentijd (Lezing & debat) - Radboud Universiteit

zaterdag 12 december 2015 t/m zaterdag 12 december 2015

Tijd vanaf 15:00

Locatie Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Marienburg 26, 6511 PS Nijmegen

Organisator(s) Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Spreker Jordy Geerlings en Joost Rosendaal

Beschrijving

In de nacht van 11 op 12 december 1795 trok een groep met stokken gewapende mannen Nijmegen binnen. Ze waren verontwaardigd en ongeduldig, en ze waren gekomen om hun rechten op te eisen. Wat ze vervolgens deden was nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de stad. Ze pleegden een staatsgreep! Van nu af aan was de gehele stad onder hun controle, en de rest van het land had het nakijken. De strijd was echter nog niet helemaal gestreden....

Jordy Geerlings

De aanval op Nijmegen. Ets Nicolaas Sonnenberg, Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen F34666

220 jaar na dato geeft historicus Jordy Geerlings van de Radboud Universiteit een lezing over de betekenis van dit bijzondere voorval. Vervolgens gaat hij in discussie met dr Joost Rosendaal.

Jordy Geerlings is als onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de 18e eeuw, en heeft een bijzondere interesse in de radicale denkers en revolutionairen van die tijd. Zijn huidige onderzoek gaat over de opkomst van katholieken in de genootschappen van de Republiek.

Joost Rosendaal is onder andere bekend vanwege meerdere bestsellers over de Patriottenbeweging en het bombardement van Nijmegen in 1944. Hij is universitair docent bij de afdeling geschiedenis van de Radboud Universiteit.