Kerst met prinses Margriet op paleis het Loo

PERSBERICHT

Kerst met prinses Margriet op paleis het Loo

Vanaf 12 december is Paleis Het Loo drie weken lang weer omgetoverd tot ‘Winterpaleis Het Loo’, met dit jaar speciale aandacht voor H.K.H. Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven als laatste bewoners van het paleis. Blikvanger is de gedekte tafel van het huwelijksdéjeuner uit 1967, met de trouwjurk en het uniform van de Prinses en de heer Van Vollenhoven, opgesteld in de Audiëntiezaal. Traditiegetrouw zijn in het paleis veel vertrekken sfeervol ingericht met gedekte tafels, versierde kerstbomen en groendecoraties. Op het Stallenplein kan worden geschaatst op een echte ijsbaan en voor kinderen zijn er extra activiteiten. Paleis Het Loo en de ijsbaan zijn tijdens de kerstvakantie op maandag 21 en 28 december extra geopend.

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat Prinses Margriet en de heer van Vollenhoven in Paleis Het Loo woonden. Vanaf hun huwelijk in 1967 betrokken zij de Oostvleugel van het paleis, tot zij in 1975 met hun vier zonen verhuisden naar een nieuwe woning, Huis Het Loo. Speciaal door de Prinses geselecteerde persoonlijke voorwerpen, zoals geschenken, favoriet kinderspeelgoed, foto’s en filmpjes, brengen herinneringen uit de jaren op het paleis weer tot leven. In de Oostvleugel is de originele Eetkamer van de Prinses opengesteld en te zien hoe het gezin in de jaren zeventig kerst vierde. De feestelijk versierde kinderstoel herinnert aan de verjaardag van de kleine Prins Bernhard op eerste kerstdag.

In de Nieuwe Eetzaal is een verkleinde versie van het galadiner voor het Corps Diplomatique gedekt, zoals Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima dat in juni 2015 aanboden in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De tafel op Paleis Het Loo is gedekt voor twaalf personen; in werkelijkheid waren er bij dit diner ruim 230 gasten aanwezig.

Op dinsdag 22 december bespeelt de bekende organist Sander van Marion het historische orgel in de Kapel van het paleis. De concerten starten om 12.00, 14.30 en 16.00 uur en duren ca. 45 minuten. Het bijwonen van een concert is gratis op vertoon van een regulier entreebewijs, reserveren niet mogelijk. De groenversiering in de Kapel is dit jaar gemaakt door studenten van de MBO-opleiding Bloem & Design aan het AOC Oost in Twello. De ijsbaan is toegankelijk met een entreebewijs voor het museum of een schaatsticket. Schaatsen kunnen gratis worden geleend, zolang beschikbaar. Op diverse dagen worden er bij de ijsbaan muzikale optredens verzorgd.

Winterpaleis Het Loo, 12 december 2015 t/m 3 januari 2016. Voor meer info: paleishetloo.nl/winterpaleis

Paleis Het Loo

Postadres: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn; Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg

Geopend: dinsdag t/m zondag en op beide kerstdagen van 10:00-17:00 uur. Nieuwjaarsdag gesloten. Maandag 21 en 28 december geopend.

Routebeschrijving: A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen

Navigatieadvies: Amersfoortseweg (7313 AA)