Beleef een vurige Nacht van het Zilver op 12 december in Schoonhoven


"Een maanverlichte nacht, zacht glanzend zilver en gepassioneerde verhalen…”

SCHOONHOVEN, 20151130 -- Geniet op 12 december tijdens de Nacht van het Zilver van al het moois dat zilverstad Schoonhoven te bieden heeft. Tussen 18.00 en 24.00 uur openen de goud- en zilversmeden op deze 8e editie van de Zilvernacht hun ateliers, galeries en werkplaatsen en onthullen de geheimen van het vak. 

Sfeer en vakmanschap
Vuurkorven verdrijven de nachtelijke kou en werpen een betoverend schijnsel op eeuwenoude muren. Daarachter huizen zilversmeden in hun werkplaatsen en winkels met prachtige sieraden en zilverkunst. U bent deze nacht welkom op ruim dertig locaties vol sfeer en vakmanschap. Een intiem moment om een persoonlijk cadeau uit te zoeken voor onder de kerstboom. Een liefdevol gebaar  dat zeker wordt gewaardeerd!

Vanuit een ander perspectief
Achter de muren van het middeleeuwse stadhuis glanst op deze avond ook het zilver: jong talent van de Masterclass Zilversmeden presenteert hier vernieuwend zilverwerk. En in het souterrain, in de Hoge Vierschaar, vindt u de expositie ‘Jewelry Design’ met ontwerpen vanuit een ander, soms zelfs futuristisch perspectief. Hiervandaan begeleiden tussen 18.00 en 21.30 uur stadsgidsen met fakkels u langs de vele goud- en zilversmeden, unieke exposities van zilverkunst en diverse demonstraties.

Winnend ontwerp
Burgemeester Tjerk Bruinsma is nu al verknocht aan de zilvernacht: “Ik was vorig jaar als kersverse burgemeester enorm onder de indruk  van dit unieke winterevenement dat alleen in Schoonhoven kan plaatsvinden. Als gemeente hebben we de Nacht van het Zilver dan ook in het hart gesloten. Een van de hoogtepunten van dit jaar is de bekendmaking van het ontwerp van de nieuwe ambtsketen van de Krimpenerwaard, een initiatief van de Stichting Nacht van het Zilver en Schoonhovense zilversmeden. Samen met de inwoners van de gemeente Krimpenerwaard hebben we het mooiste en meest geschikte ontwerp uitgekozen. De winnende smid mag er nu mee aan de slag, zodat we de ambtsketen in april aan de nieuwe burgemeester kunnen overhandigen.”

Primeur zilvernimfje
De Nacht van het Zilver start na de onthulling van de ‘Zalm’, het rotondekunstwerk van beeldend kunstenaar en goud- en zilversmid Ruud Vos, met het installeren van de Nachtburgemeester. Deze onthult samen met zilvernimfje Victoria (7) het winnende ontwerp van de ambtsketen voor gemeente Krimpenerwaard. Na de vuurwerkshow bij Kluswijs Kommer gaan fakkeldragers de aanwezigen voor richting het historische centrum, waar de edelsmeden u in warmgestookte ateliers hartelijk welkom heten. 

Warme ontvangst
In de Hoge Vierschaar onder het stadhuis drinkt u gezellig een kop hete koffie of thee. Hier kunt u alle informatie krijgen over de activiteiten tijdens de Nacht van het Zilver en een printje van de twee looproutes. Extra warm krijgt u het tijdens de optredens van het Vuurgilde, dat gedurende de avond op verschillende locaties de temperatuur flink zal opstoken.

Nog een greep uit de vele activiteiten:
  • Om 19.30 en 21.00 uur een sieradenmodeshow in het EDELambachtshuys. Hier ook een demonstratie magische kikkerschaal smeden.
  • Bij het Juweliershuys exclusieve diamanten sieraden met de naam ‘Hollandse Meesters’, fraai Fins design en ontdek het geheim van de zwarte diamant.
  • Het Silverhuys in kerstsfeer met een demonstratie kerstornament zilversmeden.
  • Ruud Vos onthult om 16.45 uur zijn zilveren Zalm op de Diamantrotonde, is genomineerd met zijn ontwerp voor de ambtsketen én presenteert een preview van zijn nieuwe sieradenlijn ‘MovingLines’.
  • Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven heet u van harte welkom bij de tentoonstelling “van Ping naar Bling”, het Stokroos Stipendium met Aldo Bakker, een masterclass volgen, zelf ontwerpen met ‘Wat maak je me nou’, zelf aan de slag in het Zilverlab of prijzen winnen met de Zilverbingo.
  • Bezoek historische werkplaatsen met authentieke machines en gereedschappen.
  • Bent u de winnaar van de Hemelse Cheque ter waarde van €1.500 van Hemels Goud (Facebook winactie, doe mee!)
  • Stap eens buiten uw comfortzone: ontdek ondeugend zilver bij Body Art Jewelry. Wel stijlvol en gemaakt met passie!
  • Zwaai Bertus uit, de laatste zilversmid die traditionele broodmanden maakte. Aan het eind van de avond draagt hij zijn atelier over aan zijn opvolger.
  • Loop de Trouwringroute langs zes edelsmeden en juweliers en ontdek zo de mooiste ringen van Nederland.

Goed om te weten
Toegang tot het evenement is gratis en ook het parkeren in Schoonhoven kost niets. Meer informatie over deelnemers, routes en het programma vindt u op www.nachtvanhetzilver.nl (hier kunt u ook de brochure downloaden, met wandelroutes en op de plattegrond alle bijzonderheden op een rij.





Stichting Nacht van het Zilver