Weblog: Kerstmarkt


Eric van Oosterhout

Natuurlijk waren er vroeger ook wel kerstmarkten. Maar de laatste jaren lijkt het erop alsof elk zichzelf respecterend dorp een eigen kerstmarkt organiseert.

We beginnen de zaterdag traditiegetrouw in Rolde. Daar mag ik met de kerstman in een koetsje stappen, waarna we `achter de muziek aan' richting kerk gaan. Voor de kerk mag ik een openingswoordje spreken, waarbij ik ook aandacht besteed aan het goede doel: een tandenpoetsproject voor kinderen
in Uganda. Om het geheel wat aan te kleden, krijg ik een witte (tandarts)jas aan en een grote tandenborstel in de hand gedrukt. Terwijl er een `tandenpoetslied' wordt gezongen, mag ik een grote tand poetsen. Tja.
Binnen is het als vanouds warm en gezellig. De kerk is prachtig aangekleed en staat weer bomvol met allerhande kraampjes. Ik bied voor het Oegandese project ook nog een cheque aan namens het Millenniumplatform. Zo'n markt leent zich ook uitstekend voor allerlei gesprekjes. Soms is het leuk
bijpraten, dan weer lijkt het het klachtenspreekuur. Daar word ik ook voor betaald.

Na Rolde rijden we door naar Gieten. Daar zit de kerk bomvol met mensen die genieten van allerlei kerstconcerten. Als wij binnenkomen zijn net de Nieveenster Jongens aan het zingen. Dat `Jongens' is wat overmoedig, want als ik mee zou doen (altijd nog eens een wens), zou ik verreweg de jongste
zijn. Maar ze zingen mooi en ze krijgen de hele kerk mee. Tussen de concerten door wordt er van alles en nog wat verkocht voor het goede doel.
Bij de Kerk in Annerveenschekanaal is een klein kerstmarktje, waarop kerstbomen worden verkocht. In de Randstad is de goedkoopste boom al gauw drie tientjes, hoor ik van vrienden. Hier kopen we voor het goede doel een prachtige boom voor iets meer dan een tientje.

Nadat de boom thuis is afgeleverd, gaan we door naar Annen. Inmiddels is het hard gaan regenen. Dat is erg jammer, want op het kleine Brinkje is werkelijk een prachtige kerstmarkt opgetuigd. Zo'n beetje het hele verenigingsleven presenteert zich daar en koppelt daar meteen een projectje aan
vast om wat meer middelen te werven. Ik mag zelfs met de jongens van Annen C1 op de foto. Tegen betaling, dat wel, want ze gaan naar een groot toernooi.

Aansluitend zien we dochter Anke met Annen Volleybal Dames 1 winnen in een spannend potje. Een mooie afsluiting van een leuke kerstdag.

kerstmarkt

kerstmarkt

kerstmarkt

Wilt u reageren op mijn weblog? Mail dan naar evoosterhout@aaenhunze.nl.