Strengere regels vuurwerk


Een nieuw jaar is reden voor een feestje! Maar om dat feestje voor iedereen gezellig te houden, zijn er wel bepaalde regels. En die regels zijn een stuk strenger geworden:

* Kopen: vuurwerk mag alleen worden gekocht op 29, 30 en 31 december.
* Illegaal vuurwerk: als er geen Nederlandstalige gebruiksaanwijzing bij zit en het opschrift "geschikt voor particulier gebruik" ontbreekt. Legale verkooppunten bieden legaal vuurwerk te koop aan. Zij zijn herkenbaar aan een bord met "Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden".
* Afsteken: mag uitsluitend tussen 18:00 u op Oudjaarsdag tot 02:00 u op Nieuwjaarsdag.
* Waar nooit afsteken? is altijd streng verboden in de buurt van bejaardencentra en dierenasiels.
* Strengere straffen: het is de overheid ernst om vuurwerkoverlast aan te pakken! Zelfgeknutseld en zwaar illegaal vuurwerk kan zelfs gevangenisstraf opleveren. Jongeren die met vuurwerk overlast of beschadigingen/vernielingen veroorzaken, lopen het risico een taakstraf te krijgen bovenop
het herstellen of vergoeden.
* Niet afgegaan vuurwerk: restjes vuurwerk dat niet is afgegaan, kunt het beste eerst goed nat maken en daarna in de grijze container gooien.

Overlast melden

Heeft u last van harde knallen in de aanloop naar Oudjaar? Bel de politie: 0900-8844
Ook kunt u anoniem melden waar illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht: 0800-7000

Meer informatie over vuurwerk en de strenge regels over het afsteken staat op de vuurwerkpagina van de politie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------