Gemeente Vlagtwedde - Zorg met elkaar voor een veilige jaarwisseling!


RSS

Gemeente, politie en brandweer trekken rond de jaarwisseling gezamenlijk op om ervoor te zorgen dat deze voor iedereen veilig en prettig verloopt. Ook uw hulp is daarbij nodig. U kunt niet alleen het goede voorbeeld geven, maar ook een extra oogje in het zeil houden in uw eigen omgeving. Snel
reageren kan veel schade voorkomen!

De spelregels voor een veilige jaarwisseling vindt u hieronder.

Vuurwerk

1. Vuurwerk mag alleen gekocht worden in erkende winkels.
2. Koop alleen goedgekeurd vuurwerk. Illegaal vuurwerk is altijd verboden. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht.
3. U kunt goedgekeurd vuurwerk alleen kopen op 29, 30 en 31 december 2015.
4. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken op 31 december van 18.00 tot 1 januari 02.00 uur. Op de website van de politie en brandweer leest u meer over veilig (afsteken van) vuurwerk.
5. Het afsteken van vuurwerk buiten de genoemde tijden en het in bezit hebben of afsteken van illegaal vuurwerk kan een boete opleveren en/of voor jongeren een verwijzing naar bureau HALT.
6. Ondervindt of ziet u overlast van vuurwerk? Bel de politie: (0900) 8844 of bij spoed of heterdaad: 112. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op: 0800-7000.
7. Hebt u informatie over illegale vuurwerkhandel of -opslag, bel de politie: (0900) 8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op: 0800-7000.

Carbid schieten is toegestaan

1. Indien gebruik wordt gemaakt van maximaal 10 originele (melk)bussen/-containers/opslagvaten.
2. Met een inhoud van maximaal 40 liter per (melk)bus/container/opslagvat, en/of indien gebruik wordt gemaakt van gasflessen met een inhoud van maximaal 200 liter, mits daarbij geen handelingen worden verricht of nagelaten, waarvan degene die het carbidschieten verricht, weet of
redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat daardoor gevaren, schade en/of hinder kunnen optreden voor mens en milieu.
3. Het carbidschieten plaatsvindt op 31 december van 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur van het daarop volgende jaar. (carbidschieten valt niet onder het vuurwerkbesluit en is toegestaan vanaf 10:00 uur)
4. Degene(n) die carbidschiet(en) 16 jaar of ouder is/zijn en niet onder invloed is/zijn van alcohol en/of drugs.

In aanvulling op bovenstaande regels geldt dat indien er geschoten gaat worden met (melk)bussen/ containers/ opslagvaten/ gasflessen waarvan de inhoud meer dan 2 liter is, de volgende voorschriften:

* De plaats van waar geschoten wordt is gelegen op een afstand van ten minste 100 meter van woonbebouwing.
* Op een afstand van ten minste 300 meter van zorginstellingen en van in gebruik zijnde voorzieningen voor het houden van dieren. Indien een kleinere afstand wordt gehanteerd is een schriftelijke toestemming van de rechtmatige eigenaar, of de houder van de dieren, vereist.
* Het terrein dient met touwen, linten of anderszins zodanig te worden afgezet dat toeschouwers niet in de nabijheid van de (melk)bussen/containers/opslagvaten en niet in de schietrichting kunnen komen.
* Er mag niet geschoten worden als er toeschouwers binnen het afgezette terrein aanwezig zijn.
* De toeschouwers dienen minimaal op 10 meter afstand van het carbidschieten te worden gehouden.
* Er dient geschoten te worden in een richting welke tegengesteld is aan de richting waarin de dichtstbijzijnde woonbebouwing is gelegen en de toeschouwers zich bevinden.
* Het vrijschootsveld dient minimaal 75 meter te zijn.
* In het schootsveld liggen geen verharde openbare wegen of paden.
* Er mag niet worden geschoten op momenten dat de weggeschoten deksels worden opgehaald. Dit is niet van toepassing indien de deksels aan touw verbonden zijn en door middel van dit touw teruggehaald kunnen worden, mits dit terughalen plaatsvindt vanaf de achterzijde van de
(melk)bussen/containers/opslagvaten/gasflessen).
* Indien het carbidschieten na zonsondergang plaatsvindt, dient het schietterrein goed te worden verlicht;
* De (melk)bussen/containers/opslagvaten/gasflessen moeten stevig worden verankerd in de bodem of in een frame, of op andere wijze zodat terugslag kan worden voorkomen.
* De deksels van de (melk)bussen/containers/opslagvaten/gasflessen mogen niet extra worden verankerd of vastgezet.

Wat doen de hulpdiensten en gemeente?

Voorafgaand aan oud en nieuw:

* Voorlichtingsbijeenkomst over vuurwerk voor eerste klassen van het voorgezet onderwijs.
* De politie controleert op illegaal vuurwerk.
* De politie en de buitengewoon opsporingsambtenaar controleren op het te vroeg afsteken van vuurwerk.
* Risicovolle locaties en objecten worden in kaart gebracht en in de gaten gehouden.

Tijdens Oud en Nieuw:

* Er wordt extra gesurveilleerd door de politie om vandalisme en overlast te voorkomen.
* Ook de brandweer en de gemeente staan paraat om eventueel bij calamiteiten snel in actie te kunnen komen.
* Er wordt tijdens de jaarwisseling streng opgetreden tegen vandalisme en geweld.
* De officieren van justitie eisen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen.
* Bij agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak (bijvoorbeeld, politie, brandweer, ambulance of gemeentepersoneel) is de strafeis twee keer zo hoog (100 procent extra), maar bij zaken rond de jaarwisseling gaat dat naar 150 procent extra.

Vuurwerkoverlast

Het te vroeg afsteken van vuurwerk levert niet alleen overlast en ergernis op, het kan ook gevaarlijk zijn. De politie is extra alert op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en kan uw hulp daarbij goed gebruiken.

Het is belangrijk dat overlast wordt gemeld. Op basis van de meldingen kan de politie reageren en de veroorzakers achterhalen en aanhouden. Wordt er buiten de toegestane periode, 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur, vuurwerk afgestoken bel dan de politie.

Achterhalen en aanhouden

Om de politie te helpen bij het achterhalen en aanhouden van de veroorzaker(s) van de overlast, kunt u letten op de locatie waar de knallen vandaan komen en signalement van de veroorzaker(s). Gaat het om een persoon of om een groep, welke kleding dragen de veroorzakers (bv. kleur jas of pet),
zijn de veroorzakers op de scooter, op de fiets of te voet?

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk is niet voor niets illegaal. Als dit vuurwerk is opgeslagen in een woning, garagebox of schuur, loopt de omgeving gevaar. Daarnaast worden de meeste vuurwerkverwondingen veroorzaakt door illegaal vuurwerk en het is niet altijd degene die het vuurwerk afsteekt die gewond
raakt.

Steeds vaker worden vuurwerkpistolen aangetroffen. Het bezit van een vuurwerkpistool is een misdrijf volgens de Wet Wapens en Munitie en wordt zwaar bestraft. Niet alleen een forse boete maar ook levert het bezit een strafblad op. Een strafblad kan gevolgen hebben voor de Verklaring omtrent
het gedrag. Uit een Verklaring blijkt dat het gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het hebben van een bepaalde baan of vervullen van een functie in de maatschappij.

Als u vermoedt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of afgestoken of dat iemand een vuurwerkpistool in het bezit heeft, meldt dit dan bij de politie via het telefoonnummer: 0900-8844 of bij spoed of heterdaad: 112. U kunt ook een anonieme melding doen bij Meld Misdaad Anoniem:
0800-7000.

Opruimen vuurwerkafval

Ongelukken met vuurwerk ontstaan voor, tijdens maar ook na de jaarwisseling. Veel ongelukken gebeuren op Nieuwjaarsdag en bij vele zijn kinderen betrokken. Zij proberen vuurwerk dat niet is afgegaan opnieuw af te steken, met alle gevolgen van dien.

Ruim het vuurwerkafval op. Wees wel alert op afval dat nog smeult. Smeulend afval is vaak de oorzaak van brand. Stop het vuurwerkafval nat in uw grijze container.

Gepubliceerd op: 14 december 2015