In hoger beroep 6 jaar cel geeist voor dodelijke schietpartij Amster..


14 december 2015 - Ressortsparket

De advocaat-generaal in Amsterdam heeft in hoger beroep 6 jaar gevangenisstraf geeist tegen een 31-jarige man die op 15 juni 2013 in Amsterdam een andere man heeft doodgeschoten.

Verdachte en slachtoffer hadden al langer een conflict met elkaar. Op de bewuste dag werden zij met elkaar geconfronteerd op de Transvaalkade in Amsterdam-Oost. Het latere slachtoffer liep daarbij met getrokken wapen op de verdachte af en heeft op hem geschoten. Daarna draaiden de rollen om en
was het de verdachte die het slachtoffer achterna rende met een revolver in zijn hand. Hij loste daarbij meerdere schoten; een kogel trof het slachtoffer in de rug, met dodelijk gevolg.

De rechtbank verklaarde doodslag bewezen, maar ontsloeg de verdachte van rechtsvervolging. Volgens de rechtbank was er sprake van noodweerexces: de verdachte heeft zichzelf verdedigd en is daarin doorgeschoten omdat hij werd gedreven door angst en paniek (een zogeheten hevige gemoedsbeweging).
Het Openbaar Ministerie is het met dat oordeel niet eens en is tegen het vonnis in hoger beroep gegaan. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot vier maanden cel wegens verboden vuurwapenbezit.

Op basis van een reeks verklaringen van ooggetuigen (het incident vond plaats op klaarlichte dag) en technische bevindingen concludeert het OM dat de verdachte heeft geschoten toen hij het slachtoffer achtervolgde en er voor hem geen sprake meer was van een noodweersituatie.

Volgens het OM valt uit verklaringen van objectieve getuigen af te leiden dat de verdachte niet heeft geschoten uit paniek of angst, maar gericht en volgens sommigen zelfverzekerd. De paniek en shock bij de verdachte waarover andere getuigen spreken, is pas na het schieten op het slachtoffer
ontstaan. Daarmee is er wat het OM betreft ook geen sprake geweest van noodweerexces.

In de strafeis heeft de advocaat-generaal wel meegewogen dat het slachtoffer degene was die als eerste schoot.

Het gerechtshof sluit het onderzoek op 18 januari en doet uitspraak op 1 februari.

Deel dit op

*