Hoe en wat met vuurwerk?


Geplaatst op 14 december 2015

vuurwerk

Vuurwerk

Vuurwerk afsteken mag tijdens de jaarwisseling tussen 31 december, 18.00 uur en 1 januari, 02.00 uur. De gemeente en politie zien er op toe dat er voor 18.00 uur geen vuurwerk wordt afgestoken en zullen in voorkomende gevallen bekeuren.

Vuurwerk kopen
U kunt net als voorgaande jaren op 3 werkdagen vuurwerk kopen. De koopdagen in 2015 zijn 29, 30 en 31 december. Alleen vuurwerkwinkels met een vergunning mogen vuurwerk verkopen. Het vuurwerk dat u in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. U kunt een legale vuurwerkwinkel
herkennen aan een bordje met de tekst: "Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden". U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.

Minimumleeftijd vuurwerk afsteken
Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd u moet hebben om het te mogen afsteken. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) hangt af van het soort vuurwerk.

Herkennen van legaal vuurwerk
Legaal vuurwerk is wettelijk toegestaan. U kunt het herkennen aan de verpakking. Daarop moet staan:

* een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding;
* de tekst: "Geschikt voor particulier gebruik";
* informatie over de fabrikant;
* het artikeljaar en productiejaar;
* een vermelding of afbeelding van de effecten van het vuurwerk na het afsteken.

Boete voor afsteken illegaal vuurwerk
U mag alleen vuurwerk afsteken dat wettelijk is toegestaan. Steekt u illegaal vuurwerk af? Dan kunt u een boete krijgen.
De politie kan bij vuurwerkoverlast verbaliserend optreden, waarbij zij jongeren kunnen doorsturen naar Bureau HALT. Dit jaar zullen ook de BOA's gaan handhaven en hebben zij ook de mogelijkheid om door te verwijzen naar HALT.

Verkoop of opslag van illegaal vuurwerk melden
Als u denkt dat ergens illegaal vuurwerk wordt verkocht of als u denkt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht, kunt u dit melden bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-88 44. U kunt dit ook anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-70 00.

Carbidschieten
Carbidschieten in de openlucht is op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening verboden, ook tijdens de jaarwisseling. Voor dit verbod kan een ontheffing aangevraagd worden bij het college van burgemeester en wethouders. Indien zonder ontheffing carbid wordt geschoten, dan wordt hiertegen
handhavend opgetreden.