Deelname aan wilde wedstrijden


Deelname aan wilde wedstrijden
Geplaatst op 14 december 2015

Onlangs heeft een mededeling op de KNWU site gestaan waarin werd verklaard dat de KNWU niet zou optreden tegen licentiehouders die deel nemen aan georganiseerde wedstrijden die niet worden verreden onder auspicien van de UCI of KNWU (zgn wilde wedstrijden). Deze mededeling heeft ons van de
kant van organisatoren en jurykorps verontwaardigde en verontruste reacties opgeleverd, vanwege het feit dat hiermee een vrijbrief zou worden gegeven om het bij het organiseren niet zo nauw te nemen met de door de UCI en KNWU opgestelde reglementen. De reglementen van de KNWU gaan namelijk
verder dan alleen sporttechnische zaken.

De KNWU en ook de bij ons aangesloten organisatoren en verenigingen vinden het van belang dat onze wedstrijden voldoen aan veiligheidsvoorschriften en voorwaarden, aan verzekeringen, jurering en uitbetaling van prijzenschema's. Dit om de best mogelijke kwaliteit wedstrijden te organiseren voor
al onze licentiehouders. Van jong tot oud, van funklasse tot master en van prof tot amateur van Friesland tot Limburg. Dat dit vaak extra tijd, geld en energie kost is voor onze organisatoren een gevolg van de wil om de best mogelijke wedstrijd voor de sport en haar sporters te realiseren.
Tevens staat de KNWU als bond aan de basis voor de vrijstelling van lid 1 van artikel 10 van de wegenverkeerswet waarin beschreven staat dat het verboden is om op de openbare weg wedstrijden te organiseren.

Nationale regeling
Omdat de KNWU van mening is dat de UCI-straf van een maand schorsing plus geldboete te fors is, is nationaal gekozen voor het opleggen van een geldboete van EUR 100,-.

Het deelnemen door KNWU licentiehouders aan wedstrijden en/of activiteiten welke niet worden verreden in UCI/KNWU verband worden nationaal bestraft met een boete van EUR 100,- per overtreding. Dit is geregeld in het reglement voor de wielersport (Titel 1 & Titel 12N).

Deze regel wordt onmiddellijk ingevoerd en toegepast.

Gelet op artikel N 6.3.1 van de Inleidende Bepalingen is deze regel bindend en rechtsgeldig.

Internationale regeling
Voor alle duidelijkheid wordt opgemerkt, dat in internationaal verband het deelnemen aan wilde wedstrijden conform het UCI artikel 1.2.021 kan worden bestraft met een schorsing van een maand in combinatie met een boete.

WFN en NFF
De wedstrijden voor amateurs en sportklasse die onder de paraplu van de WFN en de BMX wedstrijden die in samenwerking met de NFF worden verreden worden niet gezien als "verboden" wedstrijden.