Snelle beurtwisselingen in gesprekken vergen strategische voorspellingen (Promotie) - Radboud Universiteit

maandag 14 december 2015

Tijd vanaf 10:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus de heer F. Hintz

Promotor(es) prof. dr. A.S. Meyer

Copromotor(es) dr. F. Huettig

Subtitel Predicting language in different contexts: the nature and limits of mechanisms in anticipatory language processing

Beschrijving

Het is verbazingwekkend hoe snel we in een gesprek op elkaar kunnen reageren. Vaak weten we al vaag wat de ander wil zeggen. Dat helpt om onze eigen reactie alvast te plannen terwijl de ander nog aan het praten is: we doen een voorspelling over de uitkomst. Florian Hintz laat in zijn proefschrift zien hoe dergelijke voorspellingen werken in verschillende situaties. Hij ontdekte dat we parallel verschillende strategieen inzetten om tot het beste resultaat te komen, en dat we die strategieen aanpassen aan de situatie. Kortom: ons begrip van aanstaande boodschappen hangt af van onze actieve inzet, en of we lezen of luisteren. Ook is van belang wat in onze omgeving gebeurt.

Biografie

Florian Hintz (Bernau, Duitsland, 1987) studeerde aan de universiteit van Leipzig en studeerde in 2011 een semester Taal en cognitieve neurowetenschappen in Nijmegen. In 2012 begon hij aan zijn promotietraject bij het Max Planck Institute for Psycholinguistics. Op dit moment is hij postdoc bij het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit.