Bouwen aan regionale netwerken - DuurzaamDoor special PM Publiek Denken

Gepubliceerd op: 14 december 2015 | Gewijzigd op: 14 december 2015

Het programma DuurzaamDoor van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, heeft met het tijdschrift PM Publiek Denken een special gemaakt over het bouwen aan regionale netwerken.

Aanleiding van deze special `Bouwen aan regionale netwerken' is de praktijkervaringen van starters en doorzetters in regionale duurzaamheidsnetwerken.

Broedkamer voor duurzame ontwikkeling

DuurzaamDoor ziet regionale netwerken als een broedkamer voor duurzame ontwikkeling door overheden, ondernemingen, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties. In de regionale netwerken worden ideeen getest, nieuwe business modellen uitgedacht en ontstaan unieke allianties. In Nederland werken de netwerken bijvoorbeeld aan duurzame energieopwekking (thema's), de ontwikkeling van de Betuwe (gebieden) of de circulaire economie (processen). De landelijke en decentrale overheden moeten deze netwerken faciliteren en stimuleren.

Drijven, klijven, blijven

In de special beschrijven wij de 3 fasen waar regionale netwerken doorheen gaan. Van klein maatschappelijk initiatief dat met energie en eigenaarschap momentum krijgt (drijven), naar informele netwerken die (be)klijven en elk op hun eigen manier verder bouwen. Uiteindelijk ontstaan regionale netwerken met een eigen infrastructuur die voor zichzelf ruimte creeren binnen de bestaande belangen (blijven).

Voor elk van die fasen geeft deze special extra informatie en praktische tips van de regionale netwerken en de netwerkpartners die met DuurzaamDoor samenwerken. Wij vertellen hoe wij zelf hebben bijgedragen en de rol van de overheid zien. Misschien blijkt die rol wel het beste uit een van de tips: "Richt je op kleinschaligheid om een grote ambitie te bereiken".