Vispassages en recreatiepad Kleindiep geopend -- Wetterskip Fryslan

Vier vispassages in het Kleindiep en het recreatiepad tussen Duistereweg en Buterheideveld bij Oosterwolde zijn vrijdag 11 december opgeleverd. Johannes Kramer, gedeputeerde provincie Fryslan, Marian Jager, dagelijks bestuurslid Wetterskip Fryslan en leerlingen van ROC Friese Poort en NHL verrichtten de officiele opening.

Voorheen zaten er in het Kleindiep, een kleine beek bij Oosterwolde, stuwen. Door de aanleg van vier vispassages, ook wel vistrappen genoemd, kunnen vissen zich nu ook bovenstrooms verplaatsen. Deze passages zijn gemaakt voor beekvissoorten zoals winde, riviergrondel, serpeling, beekprik en paling. Leerlingen van ROC Friese Poort werkten mee tijdens de voorbereiding en de realisatie van het recreatie pad. Stagiair Jeroen Tingen van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden heeft het contract opgesteld voor de aanleg van de vispassages.

Gebiedsontwikkeling Provincie Fryslan benaderde Wetterskip Fryslan met de vraag of er in deze omgeving nog wensen waren die zij wilde realiseren. "Dat was inderdaad het geval", aldus Marian Jager, lid dagelijks bestuur Wetterskip Fryslan. "Rondom het Kleindiep zijn drie projecten gerealiseerd; onze waterkwaliteitsopgave voor Kleindiep, de waterberging Donkerbroek en de aanleg van vijf vistrappen, waarvan vier nu klaar zijn. Hierdoor is het Kleindiep volledig vispasseerbaar geworden."

Gedeputeerde Johannes Kramer: "At jo in dyk oanlizze, wat yngrypt yn de omjouwing, is it wichtich om it gebiet deromhinne better efter te litten. Wer't minsken en bisten wat oan hawwe. Natueruntwikkeling stiet dan ek heech yn it findel by de N381. Ik bin bliid dat Wetterskip Fryslan dit tema ynbrocht hat en der no rom baan is foar de beekfisken".

N381 Natuurlijk! Provincie Fryslan is aan de slag met een belangrijke verkeersroute in Zuidoost Fryslan: de N381, Drachten - Drentse grens. Met de aanpak van de huidige weg en de aanleg van een nieuw deel streeft de provincie naar een veiliger situatie voor wegverkeer en omwonenden. Dit gebeurt met respect voor flora en fauna en samen met de omgeving. Eind 2015 is het grootste gedeelte van de nieuwe weg klaar. De verdere verdubbeling tussen Donkerbroek en Oosterwolde is naar verwachting in 2019 klaar. Meer informatie is te vinden op www.n381.nl en via Twitter: @projectN381.