Drie Heilige Deuren in aartsbisdom geopend

Drie Heilige Deuren in aartsbisdom geopend

14-12-2015

In Utrecht, Groenlo en Hengelo (Ov.) zijn op 13 december de drie Heilige Deuren van het Aartsbisdom Utrecht geopend. Kardinaal Eijk opende de Heilige Deur in de Sint Augustinuskerk in Utrecht, mgr. Hoogenboom deed dat in Groenlo (St. Calixtusbasiliek) en mgr. Woorts opende de Heilige Deur van de St. Lambertusbasiliek in Hengelo (Ov.). In Utrecht was de Sint Augustinuskerk tijdens de Mis bijna tot de laatste plaats bezet.

Beschrijving

"De paus roept ons op een pelgrimstocht te maken naar een van de Heilige Deuren in Rome of - als dat niet mogelijk is - naar een van de Heilige Deuren in de eigen omgeving," zo zei kardinaal Eijk kort voor hij de Heilige Deur opende. "Doel van deze pelgrimstocht is Gods barmhartigheid en concreet een volledige aflaat te ontvangen, maar ook om zelf in barmhartigheid te groeien."

In zijn preek schetste kardinaal Eijk onder meer wat er nodig is om de pelgrimsreis naar een van de Heilige Deuren compleet te maken. Wie deze pelgrimstocht volbrengt, ontvangt een volledige aflaat: "Een volledige kwijtschelding van alle straffen die wij wellicht door onze zonden hebben opgelopen en die we na de dood in het vagevuur zouden moeten ondergaan," aldus kardinaal Eijk.

Daarmee is niet alles gezegd, benadrukte de Utrechtse aartsbisschop: "Als op 20 november 2016, het Hoogfeest van Christus Koning, het Heilig Jaar voorbij is, wat gaan we dan doen? Voortstrompelen op de oude manier zodat we in het volgend Heilig Jaar 2025 weer een nieuwe volledige aflaat hard nodig hebben? Dit is overduidelijk niet de bedoeling. Zoals elke pelgrimstocht is ook die naar de Heilige Deur een afspiegeling van ons leven. Wij zijn in ons leven, als het goed is, op weg naar de eeuwige Heilige Deur, de Poort van de Hemel, waar we voor altijd bij Hem zijn. Het is de bedoeling dat in dit naar verhouding korte leven onze door de zonde ontsierde gelijkenis met God, naar wiens beeld en gelijkenis wij geschapen zijn, wordt hersteld. Het belangrijkste aspect van die gelijkenis is de barmhartigheid. Doel van ons leven is dat wij barmhartig worden als God de Vader." Barmhartig op de eerste plaats in de zin van vergevingsgezind, maar het gaat ook om barmhartigheid, in de zin van liefde tegenover de medemens in nood. Kardinaal Eijk: "Hier wordt onze gelijkenis met God versterkt, die Liefde is en naar Wiens beeld wij geschapen zijn."

In Groenlo kwamen zo'n 600 gelovigen naar de opening van de Heilige Deur. Daar werd tijdens deze viering ook een groep van 48 kinderen uit verschillende geloofsgemeenschappen uit de H. Paulus parochie voorgesteld. Zij gaan zich de komende tijd voorbereiden op het ontvangen van het sacrament van het Heilig Vormsel. Mede hierdoor trokken verheugend veel kinderen en jonge gezinnen door de prachtig vormgegeven Heilige Deur de H. Calixtusbasiliek binnen. Boven deze deur had pastoor De Jong de passende tekst uit psalm 130, vers 7. laten aanbrengen: `De Heer is steeds barmhartig, zijn genade onbeperkt.' Tijdens zijn preek legde mgr. Hoogenboom onder meer het thema van het Jaar van de Barmhartigheid uit aan de hand van het speciaal daarvoor ontworpen logo. Bij het ontwerpen van dit logo heeft de kunstenaar zich laten inspireren door een vroegchristelijke afbeelding. "Te zien is hoe Jezus als de Goede Herder de (lijdende) mens liefdevol op zijn schouders draagt. Het linkeroog van Christus en het rechteroog van de mens die hij draagt zijn een: Christus ziet met de ogen van de mens en de mens met de ogen van Christus. De amandelvormige achtergrond van het logo verwijst ernaar dat Jezus waarlijk God en waarlijk mens is. Hij is in alles aan ons gelijk behalve in de zonde. De kleurstelling van donkerblauw naar lichtblauw verwijst naar de Heer, die ons uit de duisternis van ziekte en ellende, zonde en dood naar het licht en het leven draagt," aldus mgr. Hoogenboom. "Het logo maakt zo duidelijk dat het woord barmhartigheid centraal staat in Jezus' persoon en verkondiging: Jezus is het gezicht van God de Barmhartige Vader; Hij verwijst niet alleen naar Gods vergevende liefde maar is die Liefde in Persoon."

Foto's Groenlo: Antoon Schepers

Mgr. Woorts opende de Heilige Deur in de St. Lambertusbasiliek in Hengelo (Ov.). Ook deze plechtigheid werd druk bezocht, vooraf benadrukte burgemeester Schelberg in een kort woord hoe bijzonder het is dat Hengelo over een heilige Deur beschikt. In zijn preek stelde hulpbisschop Woorts dat "als we door een Heilige Deur gaan - zoals hier in de Sint Lambertusbasiliek - gaan wij ten diepste door Jezus Christus tot God onze Vader. God verwelkomt ons, heel concreet hier in zijn huis, maar meer nog dan gasten, zijn wij huisgenoten van Hem. Een huisgenoot mag zich vrij gedragen, is er helemaal thuis, maar is tegelijk ook verantwoordelijk. Wij zijn verantwoordelijk voor het huis van God, daar waar Hij woont. Dat is allereerst het huis van ons eigen hart." Ons huis, het huis van ons hart waar God wil wonen, is op orde, komt op orde als wij tijd voor Hem nemen, in ons gebed, en als we de ander recht doen, zo benadrukte de Utrechtse hulpbisschop. Het Heilig Jaar van de Barmhartigheid dat voor ons ligt "is een bijzonder Heilig Jaar om de deur van ons huis, van ons hart te openen voor God en voor ieder die God op onze weg zendt, voor ieder in nood, die een appel op ons doet omdat wij - als huisgenoten van God - verantwoordelijk zijn voor zijn huis, voor al het leven op deze wereld. Onze wereld, die zo hunkert naar de liefde van onze hart, naar de barmhartige liefde van God in ons hart, van Hem die om ons `jubelt van vreugde' (Sef. 3, 18a)."