VVD en PvdA: `Laat studenten ook per vak betalen'

Studenten in het hoger onderwijs moeten de mogelijkheid krijgen om per vak te betalen. Zij kunnen zo gemakkelijker andere activiteiten doen naast hun studie, zoals een bestuursjaar of een stage. De PvdA en VVD maakten dit vandaag bekend in een opiniestuk op de website van de Volkskrant.

Deze twee partijen hebben samen een Kamermeerderheid. Ook studentenvakbond LSVb is voor het plan. Nu ontvangen onderwijsinstellingen per ingeschreven student een jaar financiering, ook als deze student bijna geen vakken volgt. Als je ingeschreven staat, betaal je het hele collegebedrag.

Flexibeler

Dat moet anders, vinden de partijen. Het systeem moet toekomstbestendiger en flexibeler. `We moeten af van het keurslijf dat het financieringssysteem oplegt aan studenten en instellingen. De financiering van het onderwijs moet de dromen en ambities van studenten namelijk mogelijk maken, niet beknotten', zo schrijven de VVD, PvdA en LSVb in het opiniestuk.

Proef

Vanaf volgend jaar start er een proef op de Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam. Duizend studenten kunnen dan per vak gaan betalen en flexibel studeren. Waar het de partijen vooral om gaat is dat er keuzevrijheid komt. De LSVb benadrukt dat de reguliere bekostiging waarbij studenten gewoon vier jaar achter elkaar studeren, ook moet blijven bestaan.

Op het plan is al kritisch gereageerd vanuit de oppositie. De onderwijsinstellingen zijn niet zeker van inkomsten als studenten flexibel gaan studeren. D66-Kamerlid Paul van Meenen noemde het al op Twitter: `Onderwijs als afhaalchinees, een langgekoesterde wens van de VVD. Een verkapte bezuiniging.'

Debat

Vandaag praat de Tweede Kamer van 13.00 tot 21.00 uur over de toekomst van het hoger onderwijs en de strategische agenda. De AOb stuurde ook een brief aan de Kamer. De bond pleit voor een meer centrale rol van docenten bij de ontwikkeling en toetsing van beleid. De AOb is positief over de toezegging van extra docenten in het hoger onderwijs, maar wil wel dat de Kamer kritisch gaat kijken of het geld dat vrijkomt vanuit het leenstelsel daadwerkelijk wordt geinvesteerd in meer docenten. `Voorkom de vrijblijvendheid van investeringen', schrijft de AOb.