CDA blij met groen licht kredietunies

14/12/2015

CDA blij met groen licht kredietunies

Categorie: Mulder onderneemt

Deze week maakte de minister van Financien bekend dat de weg vrij is om het wetsvoorstel Kredietunies uit te voeren.

Deze wet, van CDA en PvdA, schept de voorwaarden waarbinnen kredietunies in Nederland kunnen worden opgericht en werkzaam zijn. Kredietunies zijn cooeperatieve instellingen waarbinnen ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf geld in een pot stoppen zodat anderen in dezelfde sector daaruit leningen kunnen krijgen. Nu zijn er nog te veel juridische belemmeringen voor kredietunies, die worden met deze wet weg genomen. Doel van deze aangenomen wet is om nieuwe initiatieven met betrekking tot ondernemingsfinanciering, in het bijzonder voor het MKB, de ruimte te geven. Dit is volgens kamerlid Agnes Mulder hard nodig aangezien het MKB na de kredietcrisis regelmatig grote moeite heeft met het verkrijgen van krediet.

Er zijn al wel goede voorbeelden van succesvolle kredietunies.

Dit zijn onder meer de kredietunies voor binnenvaartschippers en regionaal georganiseerde kredietunies als die van Amsterdam of Oost-Nederland.

Die verdienen navolging vindt het CDA, daarom is het goed dat de regels nu versoepeld worden.

Agnes Mulder: ik ben ontzettend blij met deze brief van de minister. Het CDA wil dat er in Nederland binnen 5 jaar 50 kredietunies zijn. Kredietunies mogen dan leningen verstrekken tot maximaal 250.000 euro. Dit geeft ondernemers ruimte om te groeien en creeren we meer werk in Nederland.'