Regio is drie nieuwe klompenpaden rijker

In Hattem vond vrijdag 11 december de feestelijke opening plaats van twee nieuwe klompenpaden: het Assenradepad en het Hoenwaardsepad. Op zaterdag 12 december werd het eerste klompenpad in de gemeente Oldebroek geopend: het Vreepad. De paden maken deel uit van een landelijk routenetwerk van klompenpaden.

Het startpaneel van het Assenradepad in Hattem werd onthuld door wethouder Doret Tigchelaar en directeur Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Later op de middag openden zij ook het Hoenwaardsepad. In Oldebroek openden wethouder Lydia Groot en eveneens Arjan Vriend het Vreepad. De financiering van de klompenpaden is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Regio Noord-Veluwe, de gemeenten Heerde en Oldebroek, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Assenradepad en Hoenwaarsepad

Het Assenradepad (het 83ste klompenpad) is een rondwandeling over een oud spoortrace, een polder, bos en een landgoed. Het Hoenwaardsepad (het 84ste klompenpad) is een rondwandeling over een jaagpad, heide, een landgoed, langs een watermolen en een sprengenbeek.

Vreepad

Het Vreepad (het 85ste klompenpad) is een rondwandeling van zestien kilometer door het mooie buitengebied tussen Oldebroek en Wezep. Wandelen door weilanden, over landgoederen, enken en langs historische boerderijen.

Historische paadjes in ere hersteld

Klompenpaden worden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en natuurterreinen waar een klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer.

Jaar van de Klompenpaden

2015 was het Jaar van de Klompenpaden. Dit jaar hebben Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht maar liefst twintig nieuwe paden ontwikkeld. De 1000e kilometer klompenpad is gehaald. Ook is een speciaal boek over de eerste vijftig klompenpaden verschenen en was er een expositie over de klompenpaden. Houd www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina in de gaten voor nieuwe klompenpaden en activiteiten. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.