Ryptsjerk krijgt nieuwe haven

Ryptsjerk krijgt volgend jaar een nieuwe haven. Een langgekoesterde wens van Dorpsbelang Ryptsjerk gaat daarmee in vervulling. Provincie Fryslan, gemeente Dantumadiel en gemeente Tytsjerksteradiel werken aan een nieuwe sloepenroute, genaamd Butenfjild. De komst van een nieuwe haven aan deze route is een prachtige plus op dit project. Zowel de haven als de route zijn klaar in 2016.

De nieuwe haven is een aanwinst voor het dorp. Het idee komt uit het dorp zelf. De haven biedt zo'n twintig ligplekken zowel voor dorpsbewoners als voor passanten. De haven voorkomt bovendien dat recreanten hun boten in het wilde weg `wild-aanleggen' in de doorgaande vaart.

De haven komt aan de Butenfjildroute, de vaarverbinding Grutte Wielen - Swemmer. De route loopt van Leeuwarden via Ryptsjerk en De Falom tot aan de Swemmer nabij De Westereen. De vaarverbinding opent Noordoost Fryslan als de achtertuin van Leeuwarden. Volgens de planning zijn de werkzaamheden eind 2016 afgerond.

Provincie Fryslan draagt EUR 70.000 bij aan de haven, gemeente Tytsjerksteradiel EUR 35.000 en dorpsbelang Ryptsjerk EUR 25.000. Daarnaast komt er EUR 10.000 uit het Iepen Mienskipsfuns.

Electric only route

De werkzaamheden aan de Butenfjildroute bestaan onder andere uit baggeren, het aanleggen van twee sluisjes en het ophogen van bruggen. Het gedeelte tussen de twee sluizen is alleen bestemd voor elektrische of hybride boten. De aanleg van de route is onderdeel van Het Friese Merenproject.