Hondenbeleid gemeente Halderberge


Hondenbeleid gemeente Halderberge

De gemeenteraad heeft in 2015 het nieuwe hondenbeleid vastgesteld. Dat betekent dat er voor hondeneigenaren het een en ander verandert. Er wordt in ieder geval geen hondenbelasting ingevoerd, op dat gebied verandert er dus niets. Als onderdeel van het nieuwe beleid gelden er vanaf 1 januari
2016 nieuwe regels voor het uitlaten van honden. Deze zijn vastgelegd in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die op 10 december door de gemeenteraad is vastgesteld.

Welke regels gelden er per 1 januari 2016 voor hondeneigenaren?
Of.. Hoe zien de regels voor het uitlaten van honden er per 1 januari 2016 uit?

Aanlijnplicht

In de eerste plaats geldt er binnen de bebouwde kom een aanlijnplicht. Om honden meer ruimte te geven wijst het college in 2016 wel enkele losloopplaatsen aan waar de aanlijnplicht niet geldt. Informatie over de losloopplaatsen kunt u in de loop van 2016 verwachten.

Geen honden op speelplaatsen

Verder geldt dat u geen honden uit mag laten op plaatsen waar kinderen kunnen spelen zoals speelplaatsen, speelweiden en zandbakken, ook niet als deze honden aangelijnd zijn.
Deze regels gelden niet voor geleidehonden en sociale hulphonden en voor honden die hiervoor worden opgeleid.
Honden die zich in de openbare ruimte bevinden moeten altijd voorzien zijn van een kenmerk waaruit blijkt wie de eigenaar is zoals een halsband.

Hondenpoep opruimen

Overal binnen de bebouwde kom geldt dat hondenpoep door de eigenaar of houder van de hond onmiddellijk moet worden opgeruimd. Dit geldt dus vanaf 1 januari as. ook als de hond zijn behoefte bijvoorbeeld in de goot heeft gedaan.
De opruimplicht geldt niet voor geleidehonden en sociale hulphonden en voor honden die hiervoor worden opgeleid.
Ook buiten de bebouwde kom kan de gemeente plaatsen aanwijzen waar de opruimplicht geldt maar dat is op dit moment nog niet het geval.

Poepzakje of -schepje

Nieuw is de regel dat iedereen die binnen de bebouwde kom een hond uitlaat een stevig zakje of schepje bij zich moet dragen waarmee de hondenpoep kan worden opgeruimd. Geschikte plastic zakjes zijn eenvoudig verkrijgbaar en in elke supermarkt te koop. Zakjes met hondenpoep kunnen door de
begeleider thuis in de grijze container worden gegooid. Ook kan gebruik worden gemaakt van de afvalbakken die aanwezig zijn in de openbare ruimte.
Deze verplichting geldt ook indien de hond tijdens het uitlaten al een of meerdere keren zijn behoefte heeft gedaan. De hondenbezitter is zelf verantwoordelijk voor het bij zich dragen van voldoende zakjes.

Handhaving en boetes

De toezichthouders van de gemeente zullen de naleving van de regels controleren. Hieraan zal in 2016 extra aandacht worden besteed. Bij overtreding van de regels kunnen zij de volgende boetes uitschrijven:

* als uw hond niet aan de lijn loopt: EUR 90,-,
* als uw hond los loopt in een verbodsgebied: EUR 140,-,
* als u de hondenpoep niet opruimt: EUR 140,-.

Het openbaar ministerie bepaalt jaarlijks de hoogte van de boetes en deze kunnen in 2016 afwijken van de genoemde bedragen.

Voor meer informatie belt u naar 14 0165.