Mediafonds steunt L1-docu Duits oorlogskerkhof


Het Mediafonds heeft een aanvraag van L1 gehonoreerd voor een documentaire over het Duits oorlogskerkhof in de Peel.

Dat kerkhof is maar liefst vier keer groter dan het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten. De toegkende subsidie bedraagt 123.000 euro.

In de documentaire gaat de Limburgse filmmaker Bart Hoelscher op zoek naar gevoelens van schaamte, schuld, verdriet en boosheid die schuilgaan achter de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Bij de grijze kruizen horen interessante verhalen.

Leo Hauben, hoofdredacteur L1: "Het is terugkijken door vooral een Duitse bril. Juist dat vind ik interessant. Zeker in een provincie die voor de helft grenst aan Duitsland en waar Duits-Limburgse contacten dagelijkse praktijk zijn."

De afgelopen maanden heeft grondig onderzoek plaatsgevonden om interessante personen te vinden en verhalen bloot te leggen. De documentaire zal in 2017 worden opgeleverd. L1 zendt de film uit in de rubriek Limburg Doc, waarvoor zendmachtiginghouder Stichting Omroep Limburg jaarlijks extra
budget geeft aan L1.

Het landelijk Mediafonds wordt per 2017 helaas opgeheven. Hauben: "De NPO neemt deze taak over, maar weigert een jaarlijks bedrag te oormerken voor aanvragen van regionale omroepen. Ik ben er niet gerust op dat de NPO met dezelfde liefde als het Mediafonds documentaires over regionale
onderwerpen steunt. Voor `Hilversum' is de regio meestal erg ver weg. Maar we zullen ook bij het NPO-fonds aanvragen gaan indienen."