Spoortunnel wint prijs


Spoortunnel wint prijs /

16 december 2015 - De Willem van Oranjetunnel heeft de A.M. Schreudersprijs 2015 gewonnen. De prijs is toegekend aan ProRail en de aannemerscombinatie CrommeLijn (CCL).

Stationshal en inkijk naar tunnel

De prijs wordt uitgereikt aan de organisatie die de meest bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen heeft geleverd. De jury kent de prijs aan Prorail en CCL toe, omdat er integraal is gewerkt aan een nieuw stuk stad, waarbij veel aspecten de benodigde aandacht hebben gekregen.

Kunstige ingrepen

"Tijdens de uitvoering zijn er kunstige ingrepen gedaan om het bestaande vastgoed, zoals de historische panden en de monumentale molen De Roos te behouden, maar het project niet te laten frustreren", aldus de jury. "Ook is er alles aan gedaan om tijdens de bouw het verkeer en het openbaar
vervoer in de stad goed te laten functioneren. Hiervoor was het nodig complexe bouwmethoden en bouwfaseringen toe te passen. De kwaliteit van hetgeen is opgeleverd, is hoog."

Lef

Ad Broeders (ProRail): "Bouwen in het hart van deze historische stad vraagt lef van alle betrokken partijen, en zeker ook van de gemeente Delft en haar inwoners die de moed hebben gehad zich sterk te maken voor de komst van de tunnel."

Over de stichting A.M. Schreuders

De Stichting A.M. Schreuders is in 1998 opgericht om vernieuwend ondergronds bouwen te stimuleren en te inspireren. Op deze manier wil de stichting haar bijdrage leveren aan het oplossen van ruimtelijke problemen in ons dichtbebouwde land in een tijd van overvolle wegen, dichtbebouwde
stadskernen en groengebieden die steeds kleiner worden.