Belgie ondersteunt Palestijnse vluchtelingen in Syrie voor 1,5 miljo..


Datum: 14 december 2015

UNRWA

Belgie schonk 1,5 miljoen euro aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). UNRWA verstrekt financiele bijstand aan Palestijnse gezinnen getroffen door de oorlog in Syrie.

Het conflict in Syrie is al vijf jaar aan de gang en heeft een verwoestende impact op burgers, waaronder Palestijnse vluchtelingen. Vandaag leven nog steeds ongeveer 450.000 Palestijnse vluchtelingen in Syrie, waarvan 95% afhankelijk is van UNRWA om in basisbehoeften te kunnen voorzien. Meer
dan de helft van de Palestijnse vluchtelingen zijn ontheemd: sommigen bleven in Syrie, anderen vluchtten naar buurlanden of naar het buitenland.

Financiele bijstand vormt een sleutelelement van de noodhulp die UNRWA biedt in Syrie. Dankzij financiele bijstand kunnen Palestijnse vluchtelingen op een flexibele manier aan hun meest dringende noden voldoen. Een recente evaluatie van UNRWA toont bovendien aan dat ontvangers financiele
bijstand beschouwen als de meest nuttige vorm van humanitaire hulp. De meeste ondervraagden spenderen het leeuwendeel van hun budget (71%) aan voedsel en huur.

Belgie is een belangrijke partner van UNRWA en is sinds 1953 lid van het Adviserend Comite van de organisatie. Sinds 2007 heeft ons land meer dan 89 miljoen dollar bijgedragen aan de algemene werkingsmiddelen en diensten van UNRWA, alsook aan haar noodprogramma's in Syrie en Gaza.

Bron: UNRWA
Foto: (c) UNRWA