Stille nacht, (brand)veilige nacht


Inge Deelen

De gemeente vraagt haar inwoners om voor en tijdens de kerstdagen verstandig om te gaan met kerstmateriaal. Zorgen voor een brandveilige woon- en leefomgeving doen we samen, dus de gemeente, de inwoners en de brandweer. Dat voorkomt ongelukken!

De Brandweer, brandwondenstichting en verzekeraars zien in de maand december een toename in meldingen van brand, brandschade en slachtoffers. December kenmerkt zich door toename van typische sfeer-verhogende activiteiten zoals het gebruik van kaarsen, fonduen, ontsteken van sfeerhaarden en
kerstverlichting. Bijzonder gezellig maar deze activiteiten kunnen leiden tot ongevallen en een vroegtijdig einde van de feestvreugde. Ook tijdens de feestdagen zit een ongeluk in een klein hoekje!

Tips voor een veilige kerst

De gemeente en Brandweer Midden-en West-Brabant willen u de volgende tips meegeven:

Kerstbomen en versiering:

* Echt dennengroen is brandgevaarlijk, zeker wanneer het droog is. Heeft een natuurlijke boom de voorkeur kies dan voor een boom met kluit en geef elke dag water zo blijft deze minder brandbaar.
* Voorkeur gaat uit naar kunsttakken van brandvertragend materiaal. Het impregneren van echte takken blijkt in de praktijk vaak niet afdoende. Gebruik bij voorkeur geimpregneerd kerstmateriaal.
* Gebruik voor uw kerstboom- of andere verlichting een onbeschadigde verlengsnoer en rol deze helemaal af. Wanneer u het huis verlaat; kerstverlichting uit en stekker uit het stopcontact halen.

Kaarsen en open haard

* Gebruik een vonkenscherm voor de open haard en zorg ervoor dat binnen 50 cm geen brandbare materialen zijn. Brand geen afvalhout en zorg dat de schoorsteen geveegd is.
* Zet kaarsen in een stevige onbrandbare houder op een vlakke, veilige plek.
* Kerststukjes zijn mooi, maar zonder kaarsen!

Gezellig eten, misschien fonduen of gourmetten?

* Zorg dat het fondue- of gourmetstel niet op een brandbaar onderblad staat.
* Vul de afgekoelde brander nooit in de nabijheid van vuur.
* Zorg dat niemand over het (verleng) snoer van het gourmetstel kan struikelen.

Wanneer er toch brand uitbreekt en zelf blussen niet meer lukt!

* Blijf kalm
* Waarschuw de overige bewoners.
* Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.
* Houd ramen gesloten en sluit deuren achter u.
* Blijf dicht bij de grond.
* Bel na ontvluchting direct 112!