Geen patenten op biologische processen


[IMG]

Geen patenten op biologische processen

Op 16 december stemt het Europees Parlement over patenten in de plantenveredeling. VVD-europarlementarier Jan Huitema nam het initiatief voor het indienen van een resolutie, samen met andere Nederlandse Europarlementariers na een oproep hiertoe van Bionext. Die oproep werd versterkt door ruim
17.000 handtekeningen van verontruste burgers, die Bionext aanbod aan de Nederlandse Europarlementariers. Ook LTO wil het patenteren van biologische processen verbieden. Het kwekersrecht moet beschermd worden volgens Bionext en de fracties van de EVP en de S&D hebben deze eis overgenomen.

'Planteneigenschappen mogen niet worden geclaimd'

Het Europees Parlement stemt op 16 december over patenten in de plantenveredeling. CDA'er Annie Schreijer zegt dat kleine veredelaars de planteneigenschappen hard nodig hebben om nieuwe plantenrassen te kunnen ontwikkelen. Die eigenschappen mogen niet worden geclaimd door grote bedrijven als
Syngenta of Monsanto, aldus Schreijer. "Toch dreigen juist grote kapitaalkrachtige bedrijven de touwtjes in handen te krijgen, door eigenschappen van planten te patenteren", aldus Schreijer.

Genetische diversiteit waarborgen

Plantenveredeling is een innovatief proces, dat sinds het ontstaan van de landbouw door boeren en boerengemeenschappen wordt uitgevoerd. Ongepatenteerde raseigenschappen en veredelingsmethodes zijn van belang voor de genetische diversiteit, aldus de resolutie.