Hologic lanceert voor het eerst in Europa een volledig geautomatiseerde moleculaire 'sample-to-result'-assay voor de detectie van Mycoplasma genitalium

woensdag 16 december 2015 07:01 Economie

Dit is een origineel bericht van PR Newswire

-- De CE-gemarkeerde Mycoplasma genitalium-assay Aptima(R) voor het Panther(R)-systeem identificeert een veel voorkomende en vaak verkeerd gediagnosticeerde seksueel overdraagbare infectie --

MARLBOROUGH, Massachusetts, 16 december 2015 /PRNewswire/ -- Hologic Inc. kondigde vandaag de Europese lancering van de CE-gemarkeerde Mycoplasma genitalium-assay in de Aptima reeks aan, een belangrijke aanvulling bij het groeiende aantal moleculaire testen voor het volledig geautomatiseerde Panther-systeem.

"Tot nu was er nog geen volledig geautomatiseerde 'sample-to-result'-nucleinezuuramplificatietest (NAT) beschikbaar voor de detectie van M. genitalium, een vaak voorkomende en verkeerd gediagnosticeerde seksueel overdraagbare infectie (soa)," zegt Claus Egstrand, de president van Hologic Group International. "Nu kunnen clinici en laboratoria direct op deze soa testen of van hetzelfde monster dat al voor een andere soa-test werd gebruikt."

M. genitalium werd oorspronkelijk in 1980 geisoleerd.(1) De infectie, die kan worden aangetroffen bij 6% van de mannen en vrouwen die een soa-kliniek bezoeken, werd sindsdien al in een groot aantal studies onderzocht.(2) De infectie gaat gepaard met urethritis bij mannen en vrouwen, en met cervicitis en eileiderontsteking bij vrouwen.(3) Onderzoek wijst ook op een correlatie tussen een infectie met M. genitalium en een verhoogd risico van HIV-1-infectie en -overdracht.(4) Tot nu was de identificatie van deze nauwelijks detecteerbare ziekteverwekker moeilijk omwille van de gelijkenissen qua symptomen met andere soa's en omwille van de beperkingen van de traditionele diagnostische aanpak.

Een juiste identificatie van M. genitalium is echter essentieel voor een succesvolle behandeling, aangezien de infectie resistent kan worden tegen antibiotica die worden gebruikt voor de behandeling van gelijkaardige soa's.(4) De Mycoplasma genitalium-assay in de Aptima-reeks voor het Panther-systeem maakt de diagnose en de efficientere behandeling van deze soa mogelijk.

De Aptima Mycoplasma genitalium-assay vult de reeks testen aan die al voor het Panther-systeem beschikbaar zijn, zoals de assays voor hcv, hiv-1, hbv, hpv, chlamydia, gonorroe en trichomoniasis. De assay kan worden gebruikt om verschillende monstertypes te onderzoeken, inclusief vaginale uitstrijkjes, urine, swabs unisex of het ThinPrep(R) Pap-test medium, en is binnenkort beschikbaar voor gebruik met multitestsystemen voor mannelijke urethrale monsters.

De Aptima Mycoplasma genitalium-assay, de assay Aptima HCV Quant Dx, de assay Aptima HIV-1 Quant Dx en de assay Aptima HBV Quant zijn niet beschikbaar voor verkoop in de VS.

Hologic

Hologic, Inc. is een leidende ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van premium-diagnostische producten, medische beeldvormingssystemen en chirurgische producten. De kernbedrijfseenheden van de onderneming richten zich op diagnostiek, gezondheid van de borst, GYN-chirurgie en de gezondheid van het skelet. Met een samengebundelde suite technologieen en een robuust onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma, wijdt Hologic zich aan The Science of Sure (De wetenschap van het zekere). Voor meer informatie over Hologic gaat u naar www.hologic.com [http://www.hologic.com/].

Hologic, Science of Sure, Aptima, Panther, ThinPrep en geassocieerde logo's zijn handelsmerken en/of geregistreerde handelsmerken van Hologic, Inc. en/of zijn dochtermaatschappijen in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Verklaringen gericht op de toekomst

Dit persbericht kan vooruitzichten bevatten met betrekking tot risico's en onzekerheden, onder meer verklaringen over het gebruik van de Mycoplasma genitalium-assay in de reeks Aptima en het Panther-systeem. Er kan geen verzekering worden gegeven dat deze producten de voordelen bieden die hierin zijn beschreven of dat dergelijke voordelen op een bepaalde manier worden herhaald ten aanzien van een individuele patient. Het uiteindelijke effect van het gebruik van de producten kan alleen van geval tot geval worden vastgesteld, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de patient in kwestie. Bovendien kan niet worden gegarandeerd dat deze producten door klanten zullen worden aanvaard noch dat ze in bepaalde hoeveelheden zullen worden verkocht. Hologic wijst uitdrukkelijke elke verplichting of belofte af om mogelijke updates of herzieningen van dergelijke verklaringen die hierin zijn gepubliceerd openbaar vrij te geven, zodat ze elke verandering in de verwachtingen of mogelijke veranderingen in de voorvallen, condities of omstandigheden waarop dergelijke beweringen zijn gebaseerd weerspiegelen.

Referenties: 1. Jensen JS. Mycoplsama genitalium: the aetiological agent of urethritis and other sexually transmitted diseases. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2004;18(1):1-11. 2. Anagrius C, et al. Mycoplasma genitalium: prevalence, clinical significance, and transmission. Sex Transm Infect. 2005;81:458-62. doi:10.1136/sti.2004.012062. 3. Manhart LE, et al. Mycoplasma genitalium: Should We Treat and How? Clin Infect Dis. 2011;53(S3):S129-S142. doi:10.1093/cid/cir702. 4. Taylor-Robinson D, et al. Mycoplasma genitalium: from Chrysalis to Multicolored Butterfly. Clin Microbiol Rev. 2011;24(3):498-514. doi:10.1128/CMR.00006-11.