Geld verdienen met Escape Rooms

Geld verdienen met Escape Rooms

Op de Leisure Business Days organiseerde Pleisureworld het Family Entertainment Center Congres. De laatste jaren zien we een stormachtige ontwikkeling in de opkomst van Family Entertainment Centers en heeft de professionalisering toegeslagen. De F.E.C.*s zijn de tegenhangers en de grote concurrenten van de pretparken en de standalone indoor speeltuinen. Een Family Entertainment Center is een combinatie van meerdere attracties die in samenhang opereren met een centrale entree, zijn hoofdzakelijk indoor geori*nteerd, met food- en beverage, geschikt voor een brede doelgroep, functioneren als een organisatie en staan los van een verblijfsrecreatief concept. Aan het eind van dit congres werd het handboek Family Entertainment Centers in Nederland gelanceerd. In een serie artikelen doen we de komende week verslag van het kennisprogramma van de Leisure Business Days.

Casper Dudok van Indoor Entertainment De Voltage uit Tilburg liet daar de nieuwste trends rond Escape Rooms zien. Een escape room is een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt opgesloten en ze door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer binnen een bepaalde tijd moeten zien te verlaten. Een escape room is een mooie combinatie tussen de virtuele wereld van games en de fysiek tastbare wereld. Nederland telt inmiddels 153 locaties met een of meerdere escaperooms. Noord-Brabant (42) heeft de meeste locaties, gevolgd door Noord-Holland (19), Gelderland (18) en Limburg (18).

Een operator voor vier rooms

De Voltage heeft vier escape rooms en gaat vanwege het enorme succes nog vier kamers bijbouwen. Bijzonder bij de Voltage is dat een operator meerdere escape rooms tegelijk kan bedienen. Bij de meeste escape rooms is een operator continu bezig met een groep en het resetten van de kamer. Bij de Voltage hebben ze dat opgelost door een reset van de kamer sterk te automatiseren en het beheer vanuit een centrale post met videowal te doen. Met die scherpe focus op kosten loopt de Voltage wel langs een dun lijntje want niet iedereen op social media is over de escape rooms van het Tilburgse centrum te spreken. Daar zie je een tweedeling tussen escaperoomspelers die negatief zijn en de groepen feestgangers die het geweldig vinden.

Geen kortingen

De capaciteit van de bestaande vier kamers (25m2) is acht personen, de nieuwe kamers worden wat groter (35-40m2) waardoor 10 mensen tegelijk het spel kunnen spelen. Een escaperoom wordt meestal geboekt door een groep die per persoon EUR 15,- moeten betalen voor een klein uurtje spelen. De Voltage doet niet aan kortingen en dat is vanwege de grote belangstelling ook niet nodig. Publiciteit bij RTL Late Night heeft de populariteit van escape rooms nog eens een behoorlijke boost gegeven. Escape rooms zijn voor bedrijfsuitjes, familiefeesten en vrijgezellenpartys erg in trek.

Great Escape

Bij de Voltage heeft elke kamer een eigen thema dat aansluit bij de geschiedenis van het pand. Zo is er een directiekamer, een praktijkkamer van de bedrijfsarts, een werkplaats en een laboratorium, elk met een eigen verhaallijn. De kamers kunnen ook in sequence worden gespeeld waardoor een zogenaamde 'Great Escape' ontstaat. De kamers zijn door de medewerkers van de Voltage zelf ontworpen en gedecoreerd.

Nieuw publiek

Een escape room is voor een Family Entertainment Center per vierkante meter een gezonde investering en trekt ook een ander publiek dan bijvoorbeeld karten of een lasergame. De Voltage ziet bijvoorbeeld ineens meer vrouwengroepen. Vals spelen doordat gasten codes op internet delen gebeurt bijna niet omdat spelers vooral het spel willen spelen. Desondanks ontsnapt 70% binnen de 45 minuten spelduur.

De Voltage

De Voltage Indoor Entertainment in Tilburg is het grootste Indoor Entertainment centrum van Nederland. Het centrum is gevestigd in een oude gloeilampenfabriek van Philips die zo'n 100 jaar geleden werd gebouwd. Gasten kunnen deelnemen aan meer dan 35 verschillende activiteiten. Verder bieden ze food and drinks aan in vijf verschillende cafe*s en restaurants. De Voltage is 9.800 m2 groot en in 1995 gestart met een kartbaan.

Link: https://devoltage.nl/