AOb: Oud-bestuurders Roc Leiden aanpakken

De Algemene Onderwijsbond wil dat voormalige bestuurders van Roc Leiden aansprakelijk worden gesteld. De bond onderzoekt de mogelijkheden om zo nodig zelf een procedure bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam op te starten.

De AOb hoopt dat onderwijsbestuurders geen onverantwoorde financiele avonturen meer zullen beginnen als ze weten dat ze persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. "We willen dat bestuurders zich bewust zijn van de risico's voor het onderwijs die grote investeringen zoals nieuwbouw met zich meebrengen", aldus AOb-bestuurder Ben Hoogenboom. Bovendien vindt hij het onverteerbaar dat de verantwoordelijken de dans ontspringen, terwijl leerlingen en personeel met de brokken zitten.

Ondergeschikt

Duur vastgoed deed Roc Leiden bijna de das om. Het belang van goed onderwijs werd ondergeschikt gemaakt aan het realiseren van nieuwbouw, stelde de commissie Meurs begin deze maand. De commissie concludeerde dat toenmalige bestuurders tot 2011, onder wie met name oud-voorzitter Jacques van Gaal, mogelijk aansprakelijk te stellen zijn.

"Als hier geen zaak van wordt gemaakt, wanneer gebeurt dat dan wel?", zei commissievoorzitter Pauline Meurs. Voordat het bij de civiele rechter tot een claim kan komen, moet er eerst door de ondernemingskamer vastgesteld worden dat er sprake is geweest van wanbeleid. Dat gebeurde onlangs in de door Abvakabo FNV gevoerde procedure rond de failliete zorginstelling Meavita.

Eergevoel

Eerder deze maand berichtte het Leidsch Dagblad dat de raad van toezicht van Roc Leiden het nut van een eventuele procedure laat bekijken. Voorop staat daarbij dat het de school iets moet opleveren. Aan eergevoel hebben we niets, zei RvT-voorzitter Rene van Leeuwen in de krant. "Onze taak is leerlingen opleiden, niet rechtszaken voeren."

Minister Jet Bussemaker riep de raad van toezicht op die aansprakelijkheid te onderzoeken. Dat vindt Hoogenboom vreemd. "Waarom zou de minister niet zelf een procedure in gang zetten?" Volgens hem kan Bussemaker de advocaat-generaal van het gerechtshof vragen - in het kader van het algemeen belang - om een enquete-procedure bij de ondernemingskamer te starten.

Tegenspraak

Verder vindt de AOb-bestuurder dat de `checks and balances' moeten worden verbeterd. Een schoolbestuurder kan grotendeels in z'n eentje miljoenen euro's publiek geld uitgeven aan riskante projecten, zonder voldoende tegenspraak. "Er zit een grote weeffout in de controle op het bestuur. De AOb wil dat de ondernemingsraad meer bevoegdheid krijgt en dat grote nieuwbouw-investeringen vooraf worden getoetst door een onafhankelijke organisatie."

Veel lof heeft Hoogenboom voor het personeel, dat ondanks alles elke dag keihard werkt om het onderwijs te verbeteren. "De blik is op de toekomst gericht. Iedereen doet zijn uiterste best. Dat verdient een groot compliment."

Vandaag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de toekomst van het roc. De school heeft op korte termijn een nieuwe bijdrage van vijf miljoen euro uit het `noodfonds' van 40 miljoen nodig.