Sytze van der Zee over Francois van 't Sant

16dec2015

20.00 - 21.30

Sytze van der Zee over Francois van 't Sant

In samenwerking met De Bezige Bij

16dec2015 20.00 - 21.30

Lezing

Sytze van der Zee schreef 'Harer Majesteits loyaalste onderdaan', de biografie van Francois van 't Sant, vertrouwensman van zowel koningin Wilhelmina als Juliana en een van de meest mysterieuze figuren uit de hedendaagse Nederlandse geschiedenis. Van 't Sant droeg hier zelf aan bij door zijn persoonlijke documenten te vernietigen. Van der Zee wist zijn verhaal echter te reconstrueren en deze controversiele en fascinerende figuur weer tot leven te wekken.

Op donderdag 19 november verscheen Harer Majesteits loyaalste onderdaan, de biografie van Franc,ois van 't Sant, vertrouwensman van zowel koningin Wilhelmina als Juliana. In zijn boek onthult journalist en schrijver Sytze van der Zee dat oud-premier Pieter Sjoerds Gerbrandy en een aantal oud-verzetsmensen, onder wie `Soldaat van Oranje` Erik Hazelhoff Roelfzema, een staatsgreep voorbereidden in 1947. Dit nieuws haalde op de dag van verschijnen het achtuurjournaal en werd uitgebreid toegelicht in EenVandaag. Dit is echter slechts een aspect uit een zeer fascinerend leven. Zo vluchtte Van `t Sant bij de Duitse inval in 1940 met Wilhelmina naar Londen, waar hij haar particulier secretaris werd en de leiding kreeg over de Nederlandse geheime dienst. Na de oorlog bleef hij teleurgesteld achter in Londen, omdat hij van verraad werd beschuldigd. Hij behield echter het vertrouwen van het hof: hij adviseerde zowel koningin Juliana als prins Bernhard tijdens de geruchtmakende Greet Hofmansaffaire. Deze avond zal Sytze van der Zee een korte lezing geven Harer Majesteits loyaalste onderdaan. Daarna gaat hij in gesprek met historica Inger Schaap over het fascinerende en controversiele leven van Franc,ois van 't Sant.

Harer Marjesteits loyaalste onderdaan is hier te bestellen.

Over de sprekers

Sytze van der Zee (1939) werd in Hilversum geboren. Hij publiceerde onder meer het autobiografische Potgieterlaan 7 (1997), Zuidwal (2003), Dochters van Khadija (2004), Vogelvrij (2010) en Pijn (2012). Voor zijn schrijverscarriere was hij werkzaam als journalist; hij was correspondent van NRC Handelsblad in Bonn, Brussel en Washington, adjunct-hoofdredacteur van Elsevier en hoofdredacteur van Het Parool.

Inger Schaap (1984) is historica en studeerde cum laude af aan het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies in Amsterdam. Ze is tevens auteur van het boek Sluipmoordenaars (2010).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25