Nieuwe metrolijn bij World Expo 2025

Persbericht

16 december 2015

Nieuwe metrolijn bij World Expo 2025

De ChristenUnie-SGP wil dat Rotterdam de wens om de organisatie van de World Expo 2025 binnen te slepen aangrijpt om enkele zeer gewenste infrastructurele investeringen naar voren te halen. “Dan moet je denken aan infrastructuur die we hoe dan ook al willen maar die nu pas voor na 2030 in de planning staan. Zoals een derde stadsbrug maar wat ons betreft ook een nieuwe metrolijn. Mochten we de World Expo toegewezen krijgen in 2017/2018, dan moeten we direct aan de slag kunnen met de aanleg van de metro en niet eerst nog jaren van procedures moeten doorlopen.”, aldus burgerraadslid Mark de Boer die hierover schriftelijke vragen heeft gesteld aan het stadsbestuur.

De nieuwe metrolijn moet lopen van Kralingse Zoom via Stadion Feyenoord, Zuidplein, Stadshavens en uiteindelijk naar Rotterdam Centraal. In 2010 is door de gemeente Rotterdam onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en het draagvlak. Uit dit onderzoek bleek dat deze metroverbinding een belangrijke positieve impact zal hebben op de aanpak van achterstanden op Rotterdam Zuid en aanjager zal zijn van diverse grootschalige gebiedsontwikkelingen zoals Hart van Zuid, Stadionpark en de Stadshavens. Ook biedt de nieuwe lijn een oplossing voor de capaciteitsproblemen die rond 2020 in het bestaande metronetwerk zullen ontstaan en draagt de investering bij aan de transitie naar een duurzame stad.

Momentum

In de schriftelijke vragen heeft De Boer gevraagd naar het tijdspad van voorbereiding tot en met opening van de metrolijn en welke mogelijkheden er zijn om de procedures te versnellen: “We moeten voorkomen dat we in 2018 de Expo toegewezen krijgen en we vervolgens niet in staat zijn om alle procedures te doorlopen, de lijn aan te leggen en ook nog eens op tijd te openen in 2025.” Als deze periode van zeven jaar niet voldoende blijkt ziet De Boer graag dat in 2016 al gestart wordt met de benodigde voorbereidingen.

Ook zonder de Expo ziet de ChristenUnie-SGP veel kansen voor een nieuwe metrolijn, alleen is de kans op realisatie op de korte termijn in dat geval zeer klein. “Laten we daarom nu optimaal profiteren van de sterke Expo-lobby in Den Haag. Deze kans voor het binnenhalen van een miljardeninvestering in de Rotterdamse infrastructuur mogen we niet laten liggen.”, aldus De Boer die het stadsbestuur oproept zich maximaal in te zetten voor de komst van de nieuwe metrolijn.

World Expo 2025

Vanuit het Rotterdamse bedrijfsleven is het initiatief gekomen om de World Expo in 2025 naar Rotterdam te halen (lees hier alles over dit initiatief). Met het evenement verwachten de initiatiefnemers ruim 20 miljoen bezoekers naar de havenstad te trekken. Om dit gigantische evenement te huisvesten zijn forse ingrepen nodig in de infrastructuur. Zo maakt de wens voor een derde stadsbrug onderdeel uit van de plannen. Ook worden de mogelijkheden van een spoorverdubbeling tussen Rotterdam en Den Haag bekeken. De ChristenUnie-SGP wil graag dat ook een nieuwe metrolijn onderdeel gaat uitmaken van de Expo plannen en dat het stadsbestuur actief gaat lobby in Den Haag voor financiering.