Panorama Mesdag tijdelijk naar Groningen

Persbericht

Groningen, 16 december 2015

Panorama Mesdag tijdelijk naar Groningen

Stad en provincie Groningen eren kunstenaar met digitaal panorama, exposities en activiteiten

Schilder Hendrik Willem Mesdag werd wereldberoemd met ‘Panorama Mesdag’. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de in Groningen geboren schilder overleed. Daarom is 2015 uitgeroepen tot Mesdagjaar. Stad en provincie Groningen eren de kunstenaar met een spectaculaire digitale variant van zijn meest beroemde werk, exposities, wandelingen, busritten en meer.

Van 18 tot en met 27 december verrijst op het Waagplein de digitale variant van het meesterwerk Panorama Mesdag: Moving Mesdag. Veertien gebogen beeldschermen vormen samen een digitaal panorama. De bezoeker staat in het midden en ziet het Scheveningen van 1880 in vier jaargetijden aan zich voorbij trekken. Het kunstwerk is 14 meter hoog en heeft een omtrek van 120 meter.

H.W. Mesdag wordt de komende tijd op verschillende manieren geëerd. Zo besteedt het Noordelijk Scheepvaartmuseum aandacht aan de schilder met de expositie ‘Het Groningen van Mesdag en Israëls’. De tentoonstelling toont werken van H.W. Mesdag en schenkt aandacht aan zijn band met de stad Groningen. In de Fraeylemaborg in Slochteren staan de vrouw van Mesdag, Sientje, en haar neef centraal, beide zeer succesvol schilders. In het Stadhuis hangen een aantal werken van Mesdag uit privécollecties. Eén van die werken is al ruim vijftig jaar niet in het openbaar getoond.

De exposities zijn los te bezoeken maar een combinatie is ook mogelijk. Op 19, 20 en 27 december is er een speciale Mesdag bustocht met een oldtimer bus die de exposities in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de Fraeylemaborg aandoet. Op 19 t/m 24 & 27 december is het mogelijk de Mesdagwandelroute te lopen. Anderhalf uur lang voert de wandeling langs de plaatsen die belangrijk zijn geweest in het leven van de kunstenaar.

Met de Mesdag wandelroute, een lezing en de mogelijkheid voor kinderen om hun eigen panorama te schilderen is het eerbetoon aan deze beroemde Groninger compleet. Zo wordt het Mesdagjaar extra feestelijk afgesloten, op de plek waar het ooit allemaal begon.

Meer informatie is te vinden op: www.deverhalenvangroningen.nl/mesdag

Aanmelden voor de busritten & wandelingen kan via de VVV Groningen. info@vvvgroningen.nl, 0900 – 202 30 50 (0,15 cpm) of in de VVV op de Grote Markt 29.

De Verhalen van Groningen vertelt verhalen over de cultuur en de geschiedenis van de provincie. Die verhalen maken we samen met inwoners en bezoekers van Groningen en met de (cultuur)historische organisaties in de provincie. De Verhalen van Groningen wordt gesubsidieerd door de provincie Groningen.