Provinciale Staten versoepelen regels rond aardkundige monumenten

- PERSBERICHT -

Provinciale Staten versoepelen regels rond aardkundige monumenten

Haarlem, 16 december 2015

Een meerderheid in Provinciale Staten van Noord-Holland heeft maandag ingestemd met een versoepeling van de regels voor bouwvlakken op aardkundige monumenten.

VVD, CDA en 50PLUS dienden samen met D66 en PvdA een amendement in waardoor de Provinciale Milieuverordening werd gewijzigd.

Aardkundige monumenten hebben geen status als een rijks- of gemeentelijk monument, maar zijn markante voorbeelden van aardkundige waarden. De Provincie Noord-Holland heeft regels opgesteld om aardkundige monumenten te beschermen, waardoor gemeenten op ruimtelijk gebied weinig meer kunnen op die locaties. In de Provinciale Milieuverordening wordt bepaald in welke gevallen er ontheffingen mogelijk zijn.

VVD woordvoerder Petra van Hartskamp: “De gemeente Texel bijvoorbeeld heeft onlangs in een brief aan GS laten weten dat de gemeente hierop enorm vastliep, doordat Texel bijna volledig als aardkundig monument is aangewezen; dan gaat bescherming echt te ver. Door het amendement zijn een aantal woonkernen van Texel uitgezonderd van deze beperkingen. Zo zijn er nu bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor het aanbrengen van bodemenergiesystemen.”

Olga de Meij van 50PLUS: “Het voorstel wat er lag was een verdere aanscherping van de nu al te strenge regels, wat zou leiden tot ellenlange procedures voor burgers en overheden. Door het amendement blijven aanpassingen binnen een bestaand bouwvlak toegestaan.”

“Voor aardkundige monumenten moet bovendien maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak bestaan” zegt woordvoerder Jitske Haagsma van het CDA. “Het was duidelijk dat de regelgeving rondom de aardkundige monumenten de leefbaarheid in de kernen op Texel niet bevorderde en dan moet je meer ruimte kunnen bieden.”

“Mensen moeten verstandig omgaan met de aardkundige monumenten,” aldus Hein Struben van D66, “met wel voldoende ruimte voor wonen en leven in bestaande kernen. Een aanpassing van de regels is daarom op zijn plaats.”