Wetterskip Fryslan pakt geluidsoverlast stuw en opmaling Gorredijk aan

Wetterskip Fryslan gaat de stuw en opmaling in het centrum van Gorredijk in het najaar van 2016 aanpassen. De waterafvoer van de stuw bleek na de ingebruikname in 2013 geluidsoverlast te veroorzaken. Uit onderzoek werd duidelijk dat het water, dat nu dwars op de sluiskolk wordt afgevoerd, regelmatig de geluidsnormen overschrijdt. Na de aanpassing kan het water in de stroomrichting van de Opsterlandse Compagnonsvaart worden afgevoerd, waardoor de geluidshinder afneemt.

De werkzaamheden bestaan onder meer uit het verplaatsen van de afvoerschuiven en het vervangen van de opmalingspomp. Door deze ingreep kan het water in de stroomrichting van de Opsterlandse Compagnonsvaart worden afgevoerd en neemt de geluidshinder af. Het waterschap reviseert de bestaande pomp en zet deze in voor een ander project.

Uitvoering na vaarseizoen

De productie van de nieuwe opmalingspomp is maatwerk. Hiervoor gelden lange levertijden, waardoor het waterschap de werkzaamheden pas na het vaarseizoen in 2016 kan uitvoeren. De werkzaamheden duren tot eind 2016.

Opmalen en afstromen

De stuw en opmaling in het centrum van Gorredijk zorgt voor het opmalen en afstromen van de Opsterlandse Compagnonsvaart. In droge periodes zorgt het voor de aanvoer van water naar de hoger gelegen gebieden en bij veel neerslag wordt het water afgevoerd.