Van Nederland de gaafste metropool ter wereld maken: slotmanifestatie Jaar van de Ruimte

Van Nederland de gaafste metropool ter wereld maken: slotmanifestatie Jaar van de Ruimte

16 december 2015

Tijdens de slotmanifestatie op 15 december is het manifest van het Jaar van de Ruimte aangeboden aan minister Schultz-van Haegen en aan vertegenwoordigers van provincies, gemeenten en waterschappen. Het manifest roep op om van Nederland in 2040 "de gaafste metropool ter wereld" te maken. De minister gaf in haar reactie aan dat zij het manifest, waar het IPO eerder al over berichtte, zeker zal gebruiken als inspiratie voor de Nationale Omgevingsvisie. Tevens gaf zij het startsein voor het "O-team", een team van ontwerpers onder leiding van Joost Schrijnen, dat tien regionale projecten gaat ondersteunen bij het aanscherpen van de opgaven door middel van ontwerp. Het O-team zal daarbij in de geest van de Omgevingswet opereren.

Gedeputeerde Bart Krol (IPO-portefeuillehouder) gaf in een reactie op het manifest aan dat het nu zaak is om als overheden en maatschappelijke partners de handschoen op te pakken en gezamenlijk te werken aan een mooier en welvarender Nederland. "Door reacties van bezoekers uit de Verenigde Staten en Azie over hoe goed we hier zaken voor elkaar hebben beseffen we soms pas dat we trots mogen zijn op hoe Nederland is ingericht. De uitdaging voor de overheid is om ook de komende tijd de maatschappelijke opgaven voorop te stellen en te blijven investeren in de kwaliteit van de leefomgeving." Maar het manifest is volgens Krol "vooral ook een oproep aan een ieder om bij zichzelf te rade te gaan wat hij/zij kan betekenen bij het realiseren van de vele transitieopgaven".

Scheidend voorzitter van de Raad van de Leefomgeving, Henry Meijdam, gaf in een reactie aan dat het manifest vooral ook oproept tot een cultuuromslag onder overheden en plannenmakers. "Het gaat er nu om de juiste verbindingen te leggen in netwerken en de energieke samenleving ten volle te benutten. Laten we daarbij niet te vergeten om oplossingen te zoeken die aansluiten bij de basisbehoeften van de mensen in dit land." Het handelingsperspectief zoals dat in het manifest is opgenomen mag wat hem betreft wel een tandje scherper. De vraag daarbij is hoe we komen van sturing naar geleiding van initiatieven. Ook pleit Meijdam voor focus in de Nationale Omgevingsvisie: beperk deze tot vier grote opgaven waar op rijksniveau aan kan worden bijgedragen: energietransitie, klimaatadaptatie, het versterken van de ruimtelijk-economische structuur en de transformatie van het landelijk gebied.