Teevendeal: verantwoording Tweede Kamer

Radio en TV | wo 16 dec 2015

Vanmiddag moet het kabinet zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor de Teevendeal. Onder leiding van Marten Oosting werd de zaak onderzocht. Commissie Oosting bracht een vernietigend rapport uit, waarin ook premier Mark Rutte kritiek kreeg. Vandaag gaat de Tweede kamer in debat. Hoe gaat Rutte de Teevendeal verdedigen?

Omstreden deal

Vijftien jaar geleden sloot Fred Teeven een deal met drugshandelaar Cees H. Een omstreden deal, zo bleek later. De overheid nam in 1994 beslag op vijf miljoen gulden van H. Een deel daarvan werd door het Rijk gehouden, het andere deel -twee miljoen gulden- werd teruggegeven aan de drugsbaron.

In december 2015 bleek echter dat H. er veel meer aan over gehouden heeft dan in werd gedacht. In plaats van 2,2 miljoen werd een bedrag van 4,7 miljoen gulden teruggestort op zijn rekening.

Vertrekkende politici

Meerdere politici waren betrokken bij de omstreden deal. In maart dit jaar maakten toenmalig staatssecretaris Fred Teeven en toenmalig minister Ivo Opstelten (beiden van Justitie) bekend dat ze zouden opstappen.

Ivo Opstelten hield lange tijd vol dat H. 1,2 miljoen gulden aan de deal heeft overgehouden. Daarnaast beweerde hij dat het bonnetje van de gesloten deal kwijt was. Later was er toch bewijs te vinden van het overgemaakte bedrag.

Ook oud-Kamervoorzitter Van Miltenburg was betrokken bij de Teevendeal. Zij ontving een anonieme brief met daarin het specifieke bedrag dat Cees H. Hoewel het bedrag hoger was dan men dacht, deed Van Miltenburg niets met die brief. Uiteindelijk besloot zij zaterdag 12 december terug te treden als Kamervoorzitter.