Veldonderzoek bevers in natuurgebied Hillegat

Veldonderzoek bevers in natuurgebied Hillegat

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 15 december 2015- Laatste update: 15 december 2015 14:30 uur

Rijkswaterstaat heeft onlangs een eerste `veldbezoek bevers' georganiseerd om samen met andere organisaties te kijken naar het leefgebied van deze dieren in het natuurgebied Hillegat.

Veldonderzoek bevers in Hillegat

Hillegat

In het kader van de verbreding A27 Houten-Hooipolder wordt aansluiting 33 op de A59 doorgetrokken naar Raamsdonksveer. Deze nieuw aan te leggen weg loopt door het Hillegat. Specialisten van Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de provincie Noord-Brabant kijken gezamenlijk hoe deze nieuwe weg het beste ingepast kan worden in het landschap en hoe flora en fauna daarbij zo goed mogelijk behouden kunnen blijven.

Beverburchten

Bevers zijn actief in dit gebied dat grenst aan de riviertjes de Amer en de Donge. Sporen van hun aanwezigheid waren goed zichtbaar tijdens het bezoek aan het Hillegat. Een beverspecialist (deelnemer aan het veldonderzoek) stelde dat bevers zich makkelijk aanpassen aan veranderingen in de omgeving. Bevers kunnen binnen enkele dagen een nieuwe burcht bouwen en er zijn zelfs voorbeelden van bevers die hun burcht vlakbij een weg hebben gebouwd.

Tracekeuze

De keuze voor de nieuwe weg door dit deel van het Hillegat is als beste naar voren gekomen uit een studie naar drie varianten. Of nu de beste oplossing is gekozen zal blijken bij de verdere procedures en uiteindelijk het verkrijgen van de vergunning in het kader van de Flora- en Faunawet. Verder wordt volop gezocht naar nieuwe locaties in de omgeving om eventuele schade aan natuur te compenseren.

De uiteindelijke effectrapportage Natuur wordt komend jaar opgeleverd als onderdeel van het OTB/MER. Dit is op dat moment voor iedereen in te zien.