Verschillende werkzaamheden gestart in De Alde Feanen

Dit najaar zijn tal van nieuwe werkzaamheden van start gegaan in Nationaal Park De Alde Feanen. De werkzaamheden maken deel uit van het LIFE+ project 'Booming Business' van provincie Fryslan en partners, dat als doel heeft om de diversiteit aan dieren en planten in het gebied te beschermen.

Komende winterperiode wordt begonnen met het herstel van waterriet, het herstel van het helofytenfilter en het baggeren. Daarnaast zijn er ook nieuwe plagwerkzaamheden.

Herstel van waterriet in vier polders

Het herstellen van het waterriet gebeurt onder andere in vier voormalige graslandpolders: de Lytse Sayterpolder, de Polder van der Berg, de Koaiskrite en de Headampskampen. De aannemerscombinatie Krinkels en Tebezo verstevigt hier de oude kades, zodat zij de polders tijdelijk droog kan zetten. Dit maakt het mogelijk om daar waterriet planten, wat de waterkwaliteit verbetert. In de waterrietvelden ontstaat zo een duurzaam gebied voor belangrijke kwetsbare en bedreigde Natura 2000-soorten. Voorbeelden hiervan zijn Roerdomp, Bruine kiekendief, Snor, Porseleinhoen, Bittervoorn, Kleine modderkruiper. In totaal gaat het om zo'n 50 hectare. Vanwege de werkzaamheden worden de Headamskampen, een populaire plek voor schaatsers, deze winter niet onder water gezet.

Herstel van waterriet langs oostoever Grutte Krite

Ook langs de oostelijke oever van het meer de Grutte Krite wordt waterriet hersteld. De westelijke wind maakt deze oever kwetsbaar voor afslag. Om dit te stoppen, legt aannemer Van der Meulen Woudsend hier een nieuwe vooroever aan, waardoor een luwe zone van 3,5 hectare ontstaat. Door deze zone ondiep te maken, kunnen er waterriet en andere planten groeien. Volgens planning zijn de werkzaamheden voor het vaarseizoen van 2016 klaar.

Plaggen en herstel van helofytenfilter

Komende winter zijn er bovendien nieuwe plagwerkzaamheden, uitgevoerd door A. de Jonge Maaiwerk en Groenonderhoud uit Sint Jansklooster. In het afgelopen winterseizoen is al ruim 15 hectare afgeplagd. Straks komt daar nog eens 10 hectare bij. Het plaggen gebeurt op plekken die langzaam aan het verruigen zijn en waar bomen en struiken groeien. Door het weghalen van de begroeiing kunnen de waardevolle veenmosrietlanden zich weer ontwikkelen. Daarnaast start de aannemer met het werk aan het helofytenfilter Koopmans Aldfean bij de Wyldlannen. Dit filter is een natuurlijke manier om boezemwater te zuiveren voordat het in de blauwgraslanden stroomt. Het filter werkt de laatste jaren niet goed doordat het bijna is dichtgegroeid. Daarom wordt het hersteld. De vier beschreven maatregelen in De Alde Feanen staan onder directie en toezicht van adviesbureau Eelerwoude.

Baggeren

Een andere maatregel is het baggeren van het water. Dit verbetert niet alleen de waterkwaliteit, maar ook de bevaarbaarheid van het gebied. In totaal wordt er in drie jaar, 300.000 m3 bagger door middel van leidingen naar een weilanddepot aan de Geasten in Oudega (Sm) vervoerd. Het fosfaatgehaalte in de bodem van de Alde Feanen zal daardoor naar verwachting flink afnemen en dat is goed nieuws voor de natuur. De werkzaamheden aan het depot zijn inmiddels afgerond. De aanbesteding van het baggeren loopt. Naar verwachting start de aannemer begin februari met het werk. Het baggerwerk vindt zoveel mogelijk buiten het vaarseizoen plaats.

Alle genoemde werkzaamheden maken deel uit van het LIFE+ project 'Booming Business', dat als doel heeft om de biodiversiteit in De Alde Feanen te beschermen en waar mogelijk te vergroten. Het project is een samenwerking tussen provincie Fryslan, gemeente Leeuwarden, It Fryske Gea, STOWA en Wetterskip Fryslan. LIFE+ is een subsidie van de Europese Unie. De Alde Feanen komen daarvoor in aanmerking, omdat het grootste deel van het Nationaal Park geldt als Europees belangrijk Natura 2000-gebied.