Eenheidsoctrooi klaar voor introductie

16 December 2015

Persbericht:

Eenheidsoctrooi klaar voor introductie

München, 16 december 2015 – Op voorstel van het Europees Octrooibureau (EOB) heeft het beperkte comité dat de EU-lidstaten vertegenwoordigt die deelnemen aan het nieuwe eenheidsoctrooi, vandaag een reeks overeenkomsten geformaliseerd tot een volledig secundair rechtskader. Dit kader omvat de uitvoeringsvoorschriften, budgettaire en financiële voorschriften, de hoogte van de vernieuwingstaksen en de regels voor verdeling van de vernieuwingstaksen tussen de EOB en de deelnemende lidstaten.

Benoît Battistelli, president van het EOB, verwelkomt deze historische besluiten en zegt: “Dit is een uiterst belangrijke stap voor het Europees octrooistelsel. Nu deze voorschriften zijn goedgekeurd, zijn de voorbereidingen voor het eenheidsoctrooi compleet. We zijn nu in juridische, technische en operationele zin klaar om aan de slag te gaan met het eenheidsoctrooi. De enige stappen die nog moeten worden gezet, zijn het openen van het Gemeenschappelijk Octrooigerecht en de afronding van het ratificatieproces op landelijk niveau. Wij hopen deze stappen in 2016 te zetten en zijn ervan overtuigd dat dit alles de innovatie in Europa een enorme impuls zal geven en ten goede zal komen aan de Europese economie, met name aan Europese kleine en middelgrote ondernemingen.

De vestiging van een Gemeenschappelijk Octrooigerecht (GOG) is een absolute voorwaarde voor het van start gaan van het eenheidsoctrooistelsel. Dit wordt immers de plek waar eenheidsoctrooien zullen worden aangevochten of afgedwongen. Zodra dertien resterende lidstaten, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, het Verdrag tot oprichting van een gemeenschappelijk octrooigerecht hebben geratificeerd, zullen het gerecht en het eenheidsoctrooistelsel ontstaan. Tot nu toe hebben acht lidstaten, waaronder Frankrijk, het verdrag geratificeerd. Diverse andere lidstaten zullen dat naar verwachting op korte termijn doen.

Over het EOB

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft ongeveer 7.000 mensen in dienst. Daarmee is het een van de grootste Europese openbare instellingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in München; daarnaast heeft de EOB vestigingen in Berlijn, Brussel, Den Haag en Wenen. De EOB is in het leven geroepen met als doel de Europese samenwerking inzake octrooien te verbeteren. Uitvinders kunnen aan de hand van deze gecentraliseerde octrooiverleningsprocedure octrooibescherming verkrijgen in maximaal 38 landen die zijn aangesloten bij de Europese Octrooiorganisatie. Het EOB is tevens de wereldwijd toonaangevende openbare instelling voor het opsporen van octrooien en het verstrekken van informatie daarover.