Krusada krijgt subsidie voor opvang van ex-gedetineerden; project `Bario di Adelanto'

Stichting Krusada, op Bonaire, ontvangt van het ministerie van Veiligheid en Justitie subsidie om acht plaatsen voor opvang en re-integratie van ex-gedetineerden te financieren. De subsidie is voor een periode van anderhalf jaar, zodat Krusada het project kan opzetten. In de tussentijd moet worden gezocht naar structurele financiering. Krusada verwacht nog in het eerste kwartaal van 2016 te kunnen starten met de opvang.

Bij de justitiediensten op Bonaire is er grote behoefte aan dergelijke opvangplekken, omdat er gedetineerden zijn die na hun gevangenisstraf een woonplek en begeleiding nodig hebben om weer op een goede manier in de samenleving terug te kunnen keren. Omdat die opvang er nu niet is, vallen veel ex-gedetineerden al snel terug in de criminaliteit. Op het terrein van Krusada staan al enkele woonunits die geschikt zijn. Door de subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie kan nu personeel geworven worden voor de begeleiding. Toekomstige bewoners krijgen niet alleen begeleiding en training, maar moeten ook minstens 32 uur per week besteden aan werk of opleiding. Zo worden ze goed voorbereid op een leven in de vrije samenleving.

Het project zal `Bario di Adelanto' gaan heten: buurt van vooruitgang. Een toepasselijke naam voor een project dat ex-gedetineerden zal helpen om weer `vooruit' te komen in het leven.

Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella is blij dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de subsidie verstrekt heeft aan Krusada: `Ik vind het belangrijk dat mensen een tweede kans krijgen en weer mee kunnen doen in de Bonairiaanse samenleving. Dit project gaat daar echt bij helpen, en zorgt er bovendien voor dat terugval in oud gedrag wordt voorkomen".

De Stichting Krusada ondersteunt sinds 1999 mensen op Bonaire die zich in de maatschappij niet redden. De stichting is stevig verankerd in de lokale samenleving en biedt een weg naar persoonlijk en sociaaleconomisch herstel.