Inbreng debat Teevendeal

Bontes / Van Klaveren

Inbreng debat Teevendeal

16/12/2015

In de Kamer, Spreekteksten Louis

Voorzitter, de Teevendeal heeft de schijn van een grote doofpot. De waarheid leek geheim te moeten worden gehouden, door politici van VVD-huize. Enkel en alleen om hun macht niet te verliezen.

Vijftien jaar geleden sloot het OM een overeenkomst met een drugsbaron. Vele miljoenen aan crimineel geld werden daarbij witgewassen. De commissie Oosting oordeelde terecht dat deze deal niet deugde. Maar volgens premier Rutte was er niets mis mee. De geloofwaardigheid van deze minister-president is fors gedaald.

Voorzitter, oud-minister Opstelten heeft de Tweede Kamer stelselmatig op het verkeerde been gezet. Cruciale informatie werd weggelakt en een essentieel gespreksverslag verdween in een kluis. Zijn aftreden was daarom, evenals het opstappen van de Kamervoorzitter, zeer terecht. Maar daarmee is de kous nog lang niet af.

Zo is het de vraag of de premier de Kamer juist heeft geinformeerd. Het lijkt erg aannemelijk dat hij tijdens het eerdere debat bekend was met de 4,8 miljoen gulden. Heeft de minister-president het gespreksverslag, inclusief het genoemde bedrag, gelezen, maar bewust achtergehouden? Waarom werd het afgedaan als een kattebelletje? En hoezo was er onvoldoende tijd om het document goed te beoordelen? Graag een toelichting.

Het lijkt ook zeer onwaarschijnlijk dat het exacte bedrag niet is genoemd tijdens het telefoongesprek met toenmalig staatssecretaris Teeven. Zo werd er wel degelijk gepraat over dat "het bedrag een basisbedrag plus rente betrof." Waarom heeft de premier toen niet doorgevraagd?

Voorzitter, het is vreemd dat de huidige bewindspersonen Van der Steur en Dijkhoff niet door de commissie zijn gehoord. Zij hebben zich als Kamerlid bemoeid met het misleidende persbericht en wisten van de 4,8 miljoen gulden. Ook hun rol in deze schimmige affaire is uiterst pijnlijk.

Vandaag dienen Rutte, Van der Steur en Dijkhoff zich te verantwoorden. De betrouwbaarheid van het kabinet is aangetast. De meerderheid van de Nederlanders ziet het zelfs niet meer zitten in deze minister-president. Nederland verdient beter.

Dank u wel.