Velsertunnelsluiting 2016: verwachte verkeershinder in de IJmond

Velsertunnelsluiting 2016: verwachte verkeershinder in de IJmond

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 16 december 2015- Laatste update: 16 december 2015 11:50 uur

De verwachte verkeershinder tijdens de renovatie van de Velsertunnel in 2016 is het grootst in de spits. Buiten de spits is de vertraging enkele minuten. Maar afhankelijk van de route en de vertrektijd kan de vertraging stevig zijn en oplopen tot 20 minuten. Lees hier waar we drukte verwachten en wat u zelf kunt doen om veel vertraging te voorkomen.

Artikel 1 - verwachte verkeershinder

Dat de IJmond tijdens de afsluiting van de Velsertunnel in 2016 te maken krijgt met verkeershinder is een gegeven. Maar hoe groot de verkeershinder is, verschilt per route en is erg afhankelijk van het moment van vertrek.

Waar en wanneer druk?

In de ochtendspits zijn de wegen richting het zuiden het drukst (dus richting Haarlem, Amsterdam, Schiphol). De ochtendspits komt vanaf 06.00 uur snel op gang en duurt tot een uur of 09.00. 's Avonds rijdt het meeste verkeer op de routes naar het noorden; vanaf een uur of 15.00 's middags loopt de drukte gestaag op. Het einde van de avondspits is dan rond 18.30 uur.

`Stap je tussen 07.00 en 08.00 uur 's ochtends in je auto - het hoogtepunt van de spits - dan kan de vertraging tijdens de tunnelsluiting oplopen tot 20 minuten', zegt Arne Oostveen, verkeerskundige bij Rijkswaterstaat. `Maar zoek je de randen van de spits op, dan is de vertraging veel kleiner. Ook zal de vertraging in de eerste weken na de sluiting van de Velsertunnel groter zijn omdat iedereen zijn manier van reizen zal gaan bepalen.'

Voorbeeldroutes

Als voorbeeld ziet u hieronder 2 veel gereden routes in de IJmond, met de verwachte vertraging. Meer routes, aangevuld met kaartjes en verwachte vertraging vindt u op onze Facebookpagina.

* Beverwijk - Haarlem. Route vanaf station Beverwijk tot Haarlem via de A9/Wijkertunnel en de N208. Tussen Beverwijk en Haarlem Noord kan de vertraging op het hoogtepunt van de ochtendspits oplopen tot 20 minuten. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter

zal zijn. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 6 minuten omrijtijd.

* Beverwijk - Amsterdam. Route vanaf station Beverwijk tot knooppunt Rottepolderplein. Op deze route kan de vertraging tot Rottepolderplein op het hoogtepunt van de ochtendspits oplopen tot 15 minuten. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter zal zijn.

Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 5 minuten omrijtijd.

Wees voorbereid

Wat kun je als automobilist met deze informatie? Dat er flinke hinder aankomt, is zeker. Wees dus voorbereid en ga nu al bij jezelf na of het mogelijk is om anders te reizen. Eerder of later vertrekken, het openbaar vervoer nemen of de fiets pakken. Samenwerkingsverband IJmond Bereikbaar maakt

fiets- en ov-gebruik op verschillende manieren aantrekkelijker. Zo kunnen werknemers tijdens de tunnelsluiting een beloning krijgen als ze fietsen naar werk (kijk op IJmond Bereikbaar - Goed op weg). Ook is er tijdens de spits een extra pont in de vaart en rijden er elk kwartier pendelbussen

vanaf station Beverwijk naar bedrijventerrein De Pijp en grote werkgevers als Tata Steel en Detailresult.

Meer informatie

* Op onze Facebookpagina vindt u kaartjes met daarop de routes en verwachte vertraging tijdens de renovatie van de Velsertunnel in 2016.

* Heeft u vragen over hoe u tijdens de tunnelsluiting kunt reizen? Op Facebook beantwoorden we die zo goed mogelijk.

* Op IJmond Bereikbaar leest u meer over de extra shuttlebussen in Beverwijk, de extra pont en hoe u kunt deelnemen aan fietscampagne IJmond Bereikbaar - Goed op weg.

* Voor meer informatie over de werkzaamheden aan de Velsertunnel kunt u terecht op de projectpagina A22: renovatie Velsertunnel.