“Grijp klimaatakkoord aan voor versnelde transitie Rotterdamse haven”

Persbericht - 16 december 2015

“Grijp klimaatakkoord aan voor versnelde transitie Rotterdamse haven”

De ChristenUnie-SGP wil dat de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf gezamenlijk de consequenties van het recente klimaatakkoord in kaart gaan brengen en met een visie komen hoe de transitie van het havenindustrieel complex versneld kan worden. “De haven investeert nog steeds volop in de fossiele industrie. Wil je in 2050 nog steeds de belangrijkste haven van Europa zijn en die vele duizenden banen blijven garanderen dan kun je niet blijven leunen op die oude economie. We roepen de havenbedrijven op om het klimaatakkoord als kans aan te grijpen om een versnelde transitie in gang te zetten.”, aldus raadslid Setkin Sies. De ChristenUnie-SGP heeft samen met D66 en GroenLinks een zogenaamde regeling van werkzaamheden aangevraagd om op korte termijn in de Rotterdamse gemeenteraad te spreken over de consequenties van het klimaatakkoord voor Rotterdam. Havenvisie openbreken

Sies: “We kunnen uiteraard niet onze wensen dicteren aan de markt maar we moeten wel samen met alle betrokken partijen het gesprek aan gaan over de toekomst van de haven en de werkgelegenheid in die haven. Wat ons geeft het klimaatakkoord voldoende aanleiding om de ‘Havenvisie 2030’ open te breken en een ambitieuzere stip op de horizon te zetten.”

In 2013 riep de ChristenUnie-SGP al in een motie op om de Rotterdamse haven voor te sorteren op een cruciale rol binnen een circulaire economie, dit naar aanleiding van een advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI). Een regeling van werkzaamheden betreft een informatievraag met vervolgens op de korte termijn een debat in één van de vakcommissies van de gemeenteraad.