Henk Krol: houden mensen thuis nog wel vertrouwen?

HenkKrolsep2015

"Als blijkt dat alleen de eigen VVD en tandenknarsend de coalitiepartij PvdA de minister-president blijven steunen, is dan een simpele meerderheid nog wel voldoende om het vertrouwen van de mensen thuis te behouden?"

Die vraag stelde 50PLUS-partijleider Henk Krol woensdag 16 december aan het eind van zijn betoog in het kader van het debat over het rapport van de commissie-Oosting over de zogeheten Teeven-deal. Henk Krol had een reeks prangende vragen voor leden van het kabinet-Rutte.

Het Tweede Kamerlid van 50PLUS begon zijn betoog met een opmerking over criminelen. "Volgens mij rollen op dit moment enkele topcriminelen thuis of in hun luxe buitenverblijf in zonnige streken gierend van het lachen van de bank. Dolle pret omdat twee werkwijzen volkomen strijdig zijn met elkaar. Aan de ene kant de open, transparante democratische spelregels. Aan de andere kant de duistere, keiharde, niets en niemand ontziende wetten die gelden in de onderwereld."

Met de informatie die nu beschikbaar is, is het voor 50PLUS moeilijk te beoordelen of de Teeven-deal goed, minder goed, slecht of zeer slecht was. Krol sprak van een schimmenspel.

Waarom werd de Belastingdienst buiten de deal gehouden en geeft dit kabinet de garantie dat dit nooit meer zal gebeuren?, vroeg hij zich onder meer af.

Waar 50PLUS zich vooral zorgen over maakt is de informatievoorziening naar de Tweede Kamer, door een kabinet met twee partijen die enkele jaren geleden elkaars grootste vijanden waren. En informatievoorziening vanuit een ministerie dat slechts door een politieke partij, de VVD, wordt geregeerd.

Voor 50PLUS waren de meest belangrijke vragen: Waarom heeft minister-president Rutte gehandeld zoals hij gehandeld heeft? Eerst ontkennen, dan bagatelliseren, soms wat weglachen en nu schoorvoetend toegeven dat er meer aan de hand is; Waarom zei Rutte dat hij van niets wist, maar suggereerde hij wel dat de deal goed zou zijn?; Vindt de minister-president het zuiver dat twee Kamerleden in deze kwestie adviseren op het ministerie bij de opstelling van een persbericht waarin cruciale informatie op hun advies werd geschrapt? En sinds wanneer is het gebruikelijk dat een campagneleider zeer direct betrokken wordt bij informatievoorziening vanuit het ministerie over een zeer gevoelige kwestie? (Henk Krol: Dit ministerie wordt al gezien als een VVD-bolwerk, maar op deze manier lijkt het wel een verlengstuk van het partijbureau.);Waarom is het kabinet zo terughoudend geweest met de informatievoorziening? Waarom moet en moest de oppositie in de Kamer met haar volle gewicht blijven touwtrekken om de informatie los te peuteren? En welk effect heeft deze handelwijze op het imago van de politiek?

Henk Krol zei namens 50PLUS het definitieve oordeel over de kwestie te laten afhangen van de antwoorden van de bewindslieden. Het Kamerdebat duurde woensdagavond nog voort.